Sloboda na ceni

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Sloboda na ceni

Pandemijsku 2020. godinu na svoj način obeležila je nesvakidašnja rakija „Sloboda“ od grožđa iz Timočke krajine. U jednoj izuzetno teškoj godini za vinare i male proizvođače pojavio se tako novi brend koji je ponudio nešto čega smo prošle godine imali manje nego obično - slobode!

„Sloboda“ ima samo jedan sastojak, a to je grožđe. Kupaža je dve sorte, rajnskog rizlinga, koji daje punoću ukusa, i muskat hamburga zaslužnog za nežne arome. Grožđe se kupuje od vinara iz valovitih predela Timočke krajine, zatim odvozi na obronke Sokobanje gde se dalje prirodnim procesom tretira bez ikakvih dodataka i na kraju flašira. Po rečima vlasnika, sa sortama grožđa za destilate će se ekperimentisati i u budućnosti, s akcentom na autohtonim sortama.

- Veliki deo detinjstva proveo sam sa baka Slobodankom u Sokobanji - priča Borisav Radojkovic, vlasnik Dorćol pivare i suvlasnik „Sloboda“ rakije. - Jedna od stvari koja se tradicionalno radila u porodici decenijama bilo je pečenje voćnih rakija. Višednevni događaj predstavljao je malu feštu za porodicu i prijatelje, gde je svako imao makar malu ulogu u našem finalnom proizvodu.

17
„Sloboda“ stigla do Njujorka

Kada su Borisav i njegov partner Miloš Vukšić došli na ideju da proizvede lozovu rakiju nije bilo dileme gde će je praviti.

- Meni je super kako je ideja u kratkom roku realizovana - nadovezuje se na priču o nastanku „Slobode“ Miloš Vukšić. - U godini koja nas je sve drastično poremetila i obeshrabrivala, naš odgovor na kraju jednog podužeg dana u kome smo gustirali lozu bio je da je došlo vreme za nove stvari i da bi trebalo da sami napravimo svoju rakiju. Tako se rodila „Sloboda“. Od prve priče nekoliko meseci kasnije došli smo do finalnog proizvoda koji je u nultoj godini sve, pa pomalo i nas same, iznenadio kvalitetom. Nadamo se da to nije samo početnička sreća, ali od 300 flaširanih boca ostalo je manje od 50 nakon svega nekoliko meseci. I to bez ikakve kampanje! 

Inače, posredstvom prijatelja „Sloboda“ je stigla i do Njujorka, odakle su već počeli da se raspituju kada će biti dostupna u SAD. Na to pitanje još nema odgovora, ali dvojica poslovnih partnera najavljuju da će „Slobode“ svakako biti više ove godine. Držimo ih za reč. „Slobode“ nikada dovoljno!   |

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama