Objavljeni IWSC rezultati

  • Objavljeno u Info
Objavljeni IWSC rezultati

Vinsko ocenjivanje International Wine & Spirit Competititon posle 52 godine postojanja od kad ga je u ime Kluba Enologa u Londonu osmislio hemičar Anton Masel, postavlja sve zahtevnije lestvice. Ove godine je oko 4.000 uzoraka iz 39 zemalja tokom dve nedelje testiralo 60 sudija od kojih više od 20 sa titulom Masters of Wine ili Master Sommeliers, a dodeljeno je ukupno 148 zlatnih medalja.

Od srpskih učesnika, bronzane medalje za vina Sauvignon Blanc 2019 i Merlot 2018 osvojila je mlada fruškogorska vinarije Krstašica, što zaslužuje sve pohvale.

U konkurenciji su većinom bila mirna vina, oko 800 penušavih, a primećeno je da vinari posebno vole da rezerve ili vina iz davnih berbi isprobaju u ovoj oštroj selekciji.

Tako je zlatnu medalju, jedinu za Sloveniju ponelo vino Furmint 1971 Puklavec Family Wines, staro tačno pedeset godina, gotovo koliko i IWSC nadmetanje! Hrvatska je osvojila dva zlata za malvazije ali i iznedrila još jedno nama novo ime. Zlatom je ovenčana Malvazija Istarska 2018 vinarije Ravalico iz mesta Bale kraj Rovinja, te Bomarchese Riserva Malvazija 2015 Degrassi, koji je dobio i bronzu za syrah Contarini Riserva 2012.

Bez zlata ali sa velikim brojem medalja vraća se makedonski Tikveš, dok se i ovde u osvajače bronze upisala makedonska akvizicija slovenačke vinarije Puklavec.

Ukupni pobednik prema broju najvrednijih trofeja i uopšte je Italija.   |

nazad na vrh