Tri oraha spremna za goste

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Tri oraha spremna za goste

Kraj Srebrnog jezera, dva kilometra od centra Velikog Gradišta i nešto preko sat vremena vožnje od Beograda, nalazi se vinarija Tri Oraha gde je u tek otvorenoj degustacionoj sali moguće probati vina izrađena od sopstvenog grožđa iz Negotinske krajine.

To su merlo, kaberne i kaberne fran koja odležavaju šest i više godina u jednom od najvećih barik podruma na Balkanu pre nego krenu na tržište. Svojevrstan kuriozitet predstavlja činjenica da je moguće degustirati i vertikale starije od jedne decenije.

Ova do nedavno najčuvanija vinska tajna Srbije konačno otvara vrata ljubiteljima vina, gde treba napomenuti da je kupaža kaberne sovinjona sa 20% merloa Tri Oraha Grand Reserve 2013 osvojila zlatnu medalju na Velikom ocenjivanju vina Srbije kao jedina etiketa na takmičenju iz ove vinarije.

Tri oraha vinarija041
Otvaranje vrata ka vinskom turizmu, Ana Vraneš, suvlasnica i direktor prodaje i marketinga u novoj degustacionoj sali

Tokom zime je u vinariji Tri Oraha dovršena luksuzna degustaciona sala za ograničen broj posetilaca a u pripremi je terasa-bašta, kao i izdvojeni travnati deo sa senicom gde će tokom lepih dana biti fokusiran boravak gostiju. Vikendom je radno vreme vinarije od podneva do 18 časova a kapacitet maksimalno 25 gostiju uz obaveznu rezervaciju. Termini tokom nedelje namenjeni su korporativnim posetama kada su u ponudi i opremljeni sportski tereni.

Tri oraha vinarija008

Ponuda je osmišljena na bazi četiri sleda vina i hrane u saradnji sa lokalnim restoranom „Kod Brke“. Jelovnici će se menjati iz vikenda u vikend, od lagane salate, preko obroka jakog mesa biftek tipa, ali i brojnih drugih kombinacija. Kompletan jelovnik će biti objavljen nekoliko dana ranije na društvenim mrežama i sajtu vinarije a pratiće ga vina prisutna na tržištu, zlatno Grand Reserve 2013, nakon koga sledi jedno od sortnih vina, kaberne ili merlo, dok je za kraj predviđeno veliko iznenađenje – specijalna boca iz privatnog podruma. Neka od vintage varijanti berbi 2010 ili 2009!

Tri oraha vinarija046

No pre svega ovoga, uz čašicu domaće travarice u programu je obilazak vinarije i jedinstvenog podruma sa skoro 1.000 barik buradi.

 Uz najavu je moguće doći i samo probati vina bez hrane, dok je u sastavu objekta VIP sala zatvorenog tipa. Moguća je specijalna degustacija vertikale koju domaćini nerado otvaraju izuzev u posebnim prilikama i za vrhunske poznavaoce i posebne goste.

Tri oraha vinarija021

I dok se objekat sredinom juna otvara za posetioce, vinarija Tri Oraha je sve prisutnija na tržištu. Odnedavno je ova vina osim u Beogradu moguće naći u Novom Sadu i Nišu, dok su pregovori za izvoz u toku. Takođe, krajem godine biće spremno specijalno vino za korporativne i ostale poklone. Pred Novu godinu očekuje se kupaža „750“, posebno pakovanje gde je u boci blend sorti merlo i kaberne, sa prstohvatom kaberne frana iz starog vinograda iz 750 barika ali svih 10 berbi! No kako je interesovanje ogromno, osmišljeno je i vino „500“ istog sortnog sastava.

Tri oraha vinarija005

Vino sa zlatnom medaljom

Prva kupaža Tri Oraha je vino Grand Reserve 2013 odležalo šest godina u buretu i još jednu u boci. Pošto je u sred pandemije korone pušteno na tržište, praktično se još promoviše. Do sad su ljubiteljima vina bili poznata kaberne i merlo iz berbe 2009, te Merlot 2011 Tri Oraha, ali je Grand Reserve 2013 najsvežije i najpitkije od svih. Nije tako snažno kao Cabernet Sauvignon koji zahteva vrlo ozbiljne zalogaje već je idealno i za neku letnju večeru.


Partner na vinskom putu – Dacia Sandero Stepway

U ovoj vinskoj avanturi naš verni saputnik bila je potpuno nova Dacia Sandero Stepway. To je automobil koji nas je prijatno iznenadio, a pomalo i zbunio. Zbunio, jer od automobila sa Dacia amblemom stvarno nismo toliko očekivali. Koliko znamo, Dacia je brend u vlasništvu Renault-a, koji je zadužen za proizvodnju jeftinijih automobila, a kada je novi Sandero Stepway u pitanju, nije sve baš tako jeftino. Za početak nije jeftin dizajn. Nekada se na Dacia automobilima primećivalo da su napravljeni za neka istočna tržišta, ali za novi Sandero Stepway to definitivno ne važi.

 BOB0080 2072 00056

Ista priča je i u kabini. Sada nas u ovom Dacia modelu dočekuje veliki ekran osetljiv na dodir. Prednja sedišta su udobna, kao da su preuzeta iz nekog skupljeg automobila, a prostora ima više nego u Renou Clio koji smo takođe imali priliku da vozimo. Jedino gde se primeti da je Dacia jeftinija od Renoa je plastika u kabini koja je tvrda na dodir. Tu se definitivno štedelo, ali ne previše. 

Automobil kojim smo putovali je pokretao maleni, ali snažan motor od tri clindra. On iz samo 1.000 kubika izvlači 91 konjsku snagu, tako da je Sandero Stepway veoma startan. Menjač ima šest brzina, tako da je na auto-putu ovaj automobil ekonomičan, a kada smo preuzimali automobil rekli su nam da su sve verzije, čak i one najjeftinije, opremljene sa ovakvim menjačem. Ako je od Dačije, dovoljno je. 

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi