Završen Festival šumadijskih vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Završen Festival šumadijskih vina

U subotu 12. juna, posle mnogo problema sa gradom u Šumadiji, odlaganja zbog korone i puno kiše ovog proleća, ipak je uspešno održan sedmi Festival šumadijskih vina u Topoli.

Od početka i otvaranja izložbe „Umetnost i vino“ autora Nebojše Savovića Nesa, pa do velikog finala u krugu Kraljevske vinarije pred rekordnim brojem izlagača i mnogo zadovoljne publike sve je pucalo od aroma, mirisa i kucanja čaša. Valja odmah istaći da je izložba radova na vinske i vinogradarske teme renomiranih slikara bila verovatno najupečatljivija do sad, a takva su bila i vina koja smo probali nakon svečanog otvaranja vinske manifestacije.

topola 2021 (2)

Osim bardova šumadijskog vinarstva, poput vinarija Radovanović, Aleksandrović i Despotika, stiče se utisak da vinsku scenu Šumadije sve više guraju mlade vinarije, one koje su negde od 2015. godine posadile vinograde i od starta krenule da prave sjajna vina uz podršku, uglavnom dvojice vrhunski enologa, Marka Malićanina i Mladena Dragojlovića.

Posebno iznenađenje bila je vinarija Eden. Istakla se sad već kompletnom paletom dovoljno odležalih vina koja karakterom plene nepodeljenu pažnju. Od noviteta koji su nam skrenuli pažnju tu su među prvima vinarija Draganić, koja je krajem prošle godine prvi put pustila vina u prodaju, a čija je kupaža sorti sanđoveze uz dodatak malvazije nera pod etiketom Miracolo 2019 Draganić bila pravo otkrovenje.

topola 2021 (5)

Takođe, punu pažnju zavređuju i vina od sorte merlo iz male vinarije Vladimir i vinarije Trilogija sa sve upečatljivijom etiketom Pečat. Treba istaći i vinariju Blagojević, te premijerno predstavljanje vinarije Nikodijević koja je oduševila publiku izvanrednim pino noarom. |

Foto: Dragan Šaponjić
nazad na vrh

Srodni tekstovi