Novo ime, nova etiketa

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Novo ime, nova etiketa

Iz lozovičke vinarije Temet je iz berbe 2019 na tržište stupilo poznato belo vino u novom pakovanju i sa novim imenom Ergo Burgundac Sivi.

Dizajnerski iznesen po ustaljenim pravilima estetskog minimalizma premijum linije, čiste i besprekorno pravilne forme kada su etikete u pitanju, te uz ono nešto skrivenih simboličkih poruka od vrha do dna boce, novi Brugundac Sivi 2019 srebrnim odsjajima i brojnim nijansama sive privlači poglede.

Da postoji određeni animozitet prema ustaljenom nazivu sorte pino griđo ili pino gris primećeno je još 2016. godine kada je na tadašnji novi dizajn ovog vina pored imena Pinot Grigio 2015 pomalo stidljivo dodato i „burgundac sivi“ ćirilićnim slovima. To je, prema navodima iz vinarije, urađeno kako bi se tradicinalnim imenom karakterističnim za naše podneblje širem krugu ljubitelja približila inače zanimljiva i kvalitetna, multifunkcionalna sorta koja se odavno odomaćila na srpskom prostoru.

Burgundac sivi (2)

Očigledno da je uz vinograde posađene 2010. godine brend Temet sada dovoljno stasao i da bez imalo uzdržavanja može svoje vino da oslobodi stege internacionalizma te umesto odrednica Pinot Grigio ili Pinot Gris ponosno razvije barjak sivog burgundca, izvanrednog vina za svaku priliku i pravog kameleona u čaši koji se menja shodno promenama temperature. I koji je pritom uvek maksimalno zanimljiv.

Burgundac Sivi 2019 od grožđa koje je redukovano na 1,8 kilograma po čokotu, fermentisao je duže od dve nedelje a potom odležao na talogu (sur lie) osam meseci. Sa 13% alkohola i nešto zaostalog šećera to je ekstremno pitko, strukturno čvrsto i podatno vino stvoreno za uživanje.

Za kraj da podsetimo kako je boja ovog grožđa često ružičastosmeđa, bronzana ili pak sivoplavičasta. Odrednica „sivi“ služi da ga razdvoji od njegovog „crnog“ roditelja pino noara, ali istovremeno i uputi na tu genetsku činjenicu.

I ako vam se konačno učini da nova etiketa i pakovanje mogu asocirati na najpoznatije mercedesove bolide Formule 1 i svetskog šampiona Hamiltona, zar tu ima nešto loše?  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi