Barikirana malvazija sa Fruške gore

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nataša Vrkatić, tajna fruškogorske malvazije decenijama se čuva u porodici Vrkatić Nataša Vrkatić, tajna fruškogorske malvazije decenijama se čuva u porodici Vrkatić

Raritetno vino Malvazija Barrique2019 vinarije Verkat fermentisala i odležala osam meseci u mađarskom hrastu, degustirana je na originalan način na obalama Dunava u izvedbi Team 4. Tom prilikom je promovisan i novi tehnolog mlade vinarije iz Čerevića, Danijel Sokolović, koji od ove godine potpisuje Verkat vina.

verkat promo (3)

Džinovski silosi napuštenog Žitomlina, opuštena letnja atmosfera u baru Ponta i istarska malvazija odveli su nas za trenutak do obala Istre. Zamamni polusuvi vinski hit, malvazija iz inoksa vinarije Verkat koju hrabro vode sestre Nataša i Sonja Vrkatić, ovog puta nije bila prisutna, već njena premijerna barikirana verzija u atraktivnom pakovanju od indigo papira sa zlatnim krugom koji simbolizuje tri sunca banoštorskog teroara. Iz berbe 2019 urađeno je ukupno 600 boca.

verkat promo (6)

Harmonična, bogata u ustima, lepih kiselina sa blagim slatkastim odjekom iz hrasta u završnici, te očigledno spremna da sa 14,6% alkohola podrži i jake zalogaje, uparena je sa žabljim batacima, pečurkom vrbovačom na žaru i japanskim slatkišem „moči“ sa limun pastom i jagodama što je zaokružilo ekskluzivnost ovog događaja.

verkat promo (4)

Barikirana malvazija sa Fruške gore pokazala je pun potencijal baš kao i piće dobrodošlice Grašac Verkat čija je nova berba oduševila sve prisutne. Kada se krajem leta završe radovi i obnovljena vinarija u Čereviću širom otvori vrata biće to nova prilika da probamo ova vina i upoznamo vinograd malvazije star više decenija, sorte poznate u tim krajevima još s kraja 18. veka prema poslednjim saznanjima.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi