Premijer u društvu najboljih

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijer u društvu najboljih

Samo jedan poen delio je vino Premijer 2013 crnogorskih Plantaža od zlata na ovogodišnjem Decanteru. Sa čak 94 osvojenih poena, specijalna etiketa premijum linije nagrađena je srebrnom medaljom kojom se okitio i Stari podrum Vranac, vršnjak iz berbe 2013.

Vina kompanije 13. Jul-Plantaže godinama osvajaju prestižne nagrade na najvećim svestkim takmičenjima. Nakon velikog uspeha na ovogodišnjem BIWC nadmetanju gde je osvojen trofej Best of Show Crna Gora, dva velika, dva obična zlata i srebra te jedna bronzom, čak sedam vina najprestižnije crnogorske kompanije prigrlilo je medalje u Londonu na najvećem i najuticajnijem vinskom takmičenju Decanter World Wine Award 2021.

Uz pomenuta vina Premijer i Stari podrum Vranac, bronzom su nagrađeni Stari podrum cuve 2013, Vranac Reserve 2015, Vranac Barrique 2016, Epoha 2016 i Vranac Pro Corde 2018 čime je crnogorski vranac učvrstio svoju poziciju u društvu najboljih vina sveta, te ujedno potvrdio specifičnost, autentičnost i unikatnost teroara Ćemovskog polja, kao i titulu najvažnijeg ambasadora Crne Gore u svetu vrhunskih vina.

Tokom poslednjih deset godina Plantaže su ukupno osvojile 68 Decanter priznanja ali se ime vina Premijer pominje tek 2018. gde je berba 2009 sa čak 15,4 % alkohola osvojila bronzanu medalju i 87 poena u godini kada su vina sa manje alkohola bila u punom naletu trenda.

0.75l Premijer

Ovo sortno vino od vranca, tako prepoznatljivo na polici zbog providnog celofana u koji se originalno pakuje i voštane zaštite čepa jer na tržište izlazi tek nakon sedam godina odležavanja i zrenja u podrumu, svaki istinski vinoljubac jednostavno mora probati da oseti iskonsku draž, snagu ali i kompleksnost crnogorskog vranca u najboljem izdanju. To se posebno odnosi na berbu 2013 koja se, čim se pojavila na tržištu, te iste 2020. godine ovenčala slavom u Londonu na Decanteru. Srebro sa 92 poena u tom je trenutku bilo malo u senci zlata za Pro Corde 2016, ali je već naredne godine dostignuto 94 poena što je znak ozbiljnog napredovanja vina u boci.

Poređenje svetskih stručnjaka tri pomenuta odličja za Premijer dosta govori o samom vinu.

Premijer 2009 ocenjen je kao: „Prepun voća gde se ističu crvene bobice i šljiva, te zeljaste note balzamika sa ukusima zrelog crnog voća“.

Premijer 2013 sa 14,8 % alkohola je 2020. godine opisan kao: „Kompleksan na nosu sa dobro integrisanim crnim voćem i sandalovinom. Ambiciozno veliko vino začinjeno tonama trešnje i čvrstim taninima“.

Konačno, to isto vino je ove godine objašnjeno rečima: „Razvijene arome crne trešnje, tamne čokolade i ribizle. Bogato i smelo vino sjajne strukture, sočnih tanina i duge završnice“.

I da vas ne zbunimo previše. Premijer je rezultat ručnog branja grožđa sa posebno izdvojenih parcela, odabrana kupaža najboljih rezervi vranca iz podruma Plantaže. Duboko je purpurno crvene boje sa jasno uočljivim ljubičastim odsjajem na obodu. To je vranac slojevitog, kompleksnog i razvijenog mirisa u kome dominira crno šumsko bobičasto voće na koje se nadovezuju sekundarni slatki uticaji sladića i fine crne čokolade. Snažno, puno i džemasto na nepcu iskazuje bogat ukus i aromu crnih bobičastih plodova, ponajviše na borovnicu, kupinu i suvu šljivu u završnici.

Raskošnih je tanina, živahnih kiselina, velike ekstraktivnosti čiji je uzrok najbolja berba u poslednje dve decenije prema tvrdnji podgoričkih vinogradara i tehnologa. Krajnje harmonično, to je svakako veliko vino izuzetno duge završnice u kojoj se smenjuju voćne i začinske arome nastale zbog delimičnog prosušivanja bobica na čokotima, a koje će svakoga zaintrigirati dovoljno da poželi odmah naredni gutljaj.  |

Vino za ponos

Premijer fermentiše i macerira do dve nedelje u drvenoj bačvi u kojoj se odvija i malolaktika. Potom odležava četiri godine u drvenim bačvama i još tri u boci nakon punjenja. Prvu zlatnu medalju Premijer 2000 je osvojio na AWC u Beču, a pored odličja sa engleskog  Decantera osvojeno je srebro i na azijskom istoimenom nadmetanju, te zlata 2018. godine na Vino Ljubljana i AWC Vienna za Premijer 2009.

nazad na vrh

Srodni tekstovi