BLAŽ 2021: Izložba autohtonih vina Hercegovine

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
BLAŽ 2021: Izložba autohtonih vina Hercegovine

Enološki performans BLAŽ Enology, posvećen žilavci i blatini, ali sve više i drugim autohtonim sortama Hercegovine, održan je 26. avgusta po peti put u veoma prijatnom ambijentu Sport Centra Međugorje.

Veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva uživao je u vrhunskoj klasi vina iz čitave Hercegovine, ali i gastronomije za koju je u prvoj liniji bio zaslužan vodeći chef u BiH Nihad Mameledžija, kuvar Ante Škarić, te restorani La Casa i Selekcija.

blaž fotke (13)
Ambijent za uživanje, BLAŽ 2021

Uz Salon žilavke u Trebinjuu Trebinju, BLAŽ se postavio kao jedna od vodećih vinskih manifestacija u Hercegovini, okupivši ovaj put 27 hercegovačkih vinarija. Kao najava ovog događaja, a u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i profesorom Draženom Šunjićem, 17. avgusta je u Wine Hotelu Cesarica održan kurs prvog stepena za somelijere, dok je dan uoči manifestacije u Međugorju priređena Radionica vina Blatine i Žilavke koju je vodio somelijer Siniša Lasan, te promocija Vinske ceste Hercegovine u restoranu Gardens.

blaž fotke (4)
Jubilej pet godina održavanja doneo je zahvalnice najzaslužnijima

Zaslužnima za održavanje manifestacije dodeljene su zahvalnice, a pokrovitelj aktivnosti BLAŽ Enology 2021 Ibrahim Osta, direktor USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH, prilikom preuzimanja zahvalnice izjavio je:

- Ovaj je događaj deo šire inicijative koju podržavaju i druge vinarije u Hercegovini, a to je Vinska cesta Hercegovine kao jedna od najekskluzivnijih destinacija u svetu kada je u pitanju vinski turizam. Imamo sjajna vina, imamo odličnu hranu, prelepe pejzaže i presretni smo što podržavamo ovaj događaj.

blaž fotke (8)
Radionicu u okviru festivala vodio je somelijer Siniša Lasan

BLAŽ zahvalnice dobili su: HT Eronet, Opština Čitluk, Turistička zajednica HNŽ, Vlada HNŽ, Vanjsko trgovinska komora BiH, dok su prijatno letnje veče uz vina i gastro specijalitete obogatila vrhunska muzička izvođenja Đanija Stipaničeva, klape „Sebenico“ i Mate Miličevića.

blaž fotke (10)
Zaduženi za gastronomski deo manifestacije, Ante Škarić i Nihad Mameledžija

Na kraju, recimo i to da su na BLAŽ 2021 učestvovale hercegovačke vinarije: Podrumi Vukoje 1982, Brkić, Čitluk, Carska Vina Grgo Vasilj, Buntić, Dodig, Petrus, Begić, Podrumi Andrija, Podrum Ostojić, Marijanović, Škegro, Nuić, Daorson Vina, Vilinka, Tolj, Rubis, Matić, Keža, Hercegovina produkt, Hepok, Obiteljski Podrum Sušac, Mata, Milas, Lug i Zadro, uz dopunu italijanskih vina Adriano Adami.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi