Nova berba Temetove penušave tamjanike

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Berba 2017 osvojila je balkansko zlato (BIWC 2019) Berba 2017 osvojila je balkansko zlato (BIWC 2019)

Vinarija Temet iz Lozovika je svojevremeno predstavila prvo penušavo vino od tamjanike u Srbiji Tri Morave penušavo, vino koje je zbog upečatljivog ekspresivnog karaktera ubrzo, uz mnogo pohvala razgrabljeno, pa su se nove berbe s nestrpljenjem iščekivale.

Pred nama je vino iz 2018. u prepoznatljivoj boci sa minimalističkom etiketom, penušavac rađen šampanj metodom čija se godinu dana starija berba okitila zlatom u Sofiji na BIWC 2019 najavljujući dalji uspon srpskog penušavog vina na svetskoj sceni. A ono što sledi iz ovogodišnje berbe (2021), nešto je što ni vlasnik vinarije Temet Nebojša Aleksić još nigde u svetu šampanjaca i penušavih vina nije probao - organski penušavac od tamjanike! Organsko će biti i Ergo rose penušavo vino, no, vratimo se za sada na Zemlju.

Tri Morave penušavo 2018 nudi impresivnu svežinu, mnoštvo cvetnih nota sa tonovima medenih bombona, zove i zapečenog biskvita. Lep niz mehurića je postojan a u sećanju ostaje završnica korice jabuke i fina svežina citrusa. Nakon devet meseci na talogu ovaj ekstra brut sa 12% alkohola idealan je ne samo kao piće dobrodošlice ili apetajzer, već i kao gastronomski par. Naravno, ako ga bude dovoljno na tržištu, a biće jer proizvodnja iz godine u godinu raste pa je dostigla oko 5.000 boca na godišnjem nivou. Ali kako je uopšte došlo do toga da se proizvede penušavac od tamjanike koja je muskatna sorta i kao takva sa nedovoljnim kiselinama za ovaj vinski stil?

- Od prvog dana smo u vinariji Temet stavili akcenat na autohtone sorte, a s obzirom na to da se u našem brendu Tri Morave u kupaži pojavljuje i tamjanika, poželeli smo da baš od nje napravimo sortno vino. Međutim, znajući da se u svetu sve više traže i piju penušava vina odluka je pala da je uradimo tako – objašnjava Aleksić. – Zbog toga što je to muskatna sorta očekivali smo da dobijemo nešto specifično i potpuno drugačije ali je to ujedno i problem jer su kiseline u tamjanici jako niske i najveća je borba bila pronaći u vinogradu pravi trenutak berbe koji bi zadovoljio tražene performanse.

Temet Penusavo Tri Morave
Tamjanika Tri Morave penušavo 2018

Pune dve godine su rađena istraživanja uz konsultacije sa Enološkim institutom u Šampanji (IOC) odakle su neprestano stizali alarmantni signali: odustanite, odustanite! Izgledalo je kao nemoguća misija da se od tamjanike dobije penušavac.

- Bio sam uporan, rekao napravićemo je makar ne napravili ništa. I zaista, prvu varijantu iz berbe 2015 nismo ni puštali na tržište ali smo zato već tada razumeli kako to može bolje da se uradi. Šarmat metoda nijednog trenutka nije bila opcija, isključivo tradicionalna što je bio put koji smo sledili, a kada smo savladali tehnološke probleme postavilo se pitanje gde u vinogradu pronaći pravu ekspoziciju? Odabrati pravi klon, agrotehničke mere, operacije i ono najvažnije, trenutak berbe.

Od dve postojeće parcele u vinogradu Beli kamen odabrana je ona niža od 3,2 hektara potpuno drugačijeg hemijsko-morfološkog sastava, manje osunčana. Trenutak berbe je drastično pomeren unapred pa je ove godine ona obavljena već sredinom avgusta gde su prinosi nešto viši nego za mirnu tamjaniku (oko 2 kg) kako bi se dobio optimalan odnos kiselina i alkohola.

- I dobili smo fantastičan pH (2,95), alkohole 10,8. Ubuduće ćemo isto tako raditi. Pritom primećujem da je naš trud počeo da dobija na valorizaciji, tržište sve više prihvata ova vina i ljudi sve više razumeju razliku između proseka, penušavog vina i šampanjca. U ovom trenutku još uvek proizvodimo vino koje na kvascima odležava do godinu dana, dok su šampanjci dve, tri i više godina u tom procesu. Primetili smo i kako vino posle godinu dana lagano ulazi u redukciju, međutim otkrili smo tehnologiju koja stopira sekundarnu fermentaciju pa ćemo već od berbe 2020 pred publiku moći da iznesemo dodatno kompleksnija vina. Dosadašnja penušava tamjanika je bila zbilja vesela, lepršava, zanimljiva, kako organoleptički, tako i u priči i stilu. Ali uz novu tehnologiju i organsku budućnost spremni smo za zvezdani penušavi skok.  |

nazad na vrh