Dva uzbudljiva nova vina Oskara Maurera

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dva uzbudljiva nova vina Oskara Maurera

Sve popularnija vinarija Mauer iz Hajdukova, na severu Vojvodine, koju vodi Oskar Maurer, poznat po proizvodnji vina rađenih uz minimalne intervencije u podrumu i na organski način, pustiće do kraja godine dve nove etikete – prvi put na našem tržištu pojaviće se organski penušavac od sorti medenac beli i grašac, kao i sasvim specijalna kadarka pod nazivom Kadarka Gravitacija 2020.

Imali smo priliku da probamo oba ova vina uz probrane zalogaje iz autentičnog degustacionog fine dining restorana 1880 koji od nedavno radi u sklopu vinarije, a nazvanog po godini kada su zasađeni najstariji čokoti kadarke u jednom od Maurerovih vinograda.

- Penušavac je iz berbe 2019 i praktično će biti prvi srpski organski penušavac na tržištu rađen klasičnom metodom - kaže Oskar Maurer. – Još nema imena, po stilu će verovatno biti extra brut, a pred publiku će najverovatnije u novembru. Znači, ovde smo ga za vas specijalno degožirali.

Oskar Maurer (121)

U čaši je mlado vino boje nešto tamnije limunove kore sa finom, ne preterano agresivnom perlažom. Naslućuje se mnoštvo fino složenih elegantnih nota koje su se blaženo uklopile uz predjelo na dasci, organsku smokvu iz sopstvene bašte prekrivenu specijalnim, veoma aromatičnim mađarskim kravljim sirom.

Fermentacija penušavca se tek pre mesec dana završila a oksidacija koja je Oskara neko vreme zabrinjavala sada je pod punom kontrolom.

- Posle godinu dana odležavanja dodali smo širu koja fermentiše čime smo ujedno dodali i šećer i kvasac na prirodan način. Znači, nismo ubacivali ni kvasce ni šećer zbog čega sam prvih šest meseci bio u strahu, ali sada je sve u redu. Na mirisu su tada bile samo rendana jabuka i arome od oksidacije, ali kad je krenuo restart, željena druga fermentacija, vino je samo sebe izlečilo.

 U prodaji će biti oko 1.100 boca po eksportnoj ceni od oko 10 evra.

Oskar Maurer (137)

Kadarka Gravitacija 2020 je verovatno najekspresivniji izdanak ove sorte koji je do sada izašao iz Maurerovog podruma, gde u desetinama buradi odležavaju kadarke iz različitih vinograda i s različitim datumima berbe.

- Po kvalitetu, mislim da kadarka iznad ove u mom podrumu ne postoji – veli on sa zagonetnim osmehom. - Eksperimentišem stalno s različitim datumima berbe, dužinama maceracije, vremenom odležavanja u buretu, sada sam nabavio i amfore, ali suština je u vinogradu. Za ovu kadarku prinos po čokotu bio je 250 grama i ovo će biti nešto skuplje vino, oko 15 evra u podrumu. Njega smo, kao i penušavac, radili bez sumpora i pumpi, prirodnim padom, samo uz pomoć gravitacije. Grožđe od specijalnog mutantnog klona je iz vinograda u Sremskim Karlovcima. Ovaj klon sam odbacuje deo roda tako da na čokotu ostaje tek malo bobica pa je ukupno urađeno svega 900 boca koje će na tržište pre kraja godine.

Vino je na mirisu snažna impresija slasti, čak bombone, raznih slatkih začina, da bi vas odmah potom suvoćom ugrizlo za donju usnu, jezik i nepce, u trenutku za nezaborav. Prepoznaje se dosta kasna, delom botritična berba, i prosušene bobice relativno prezrelog grožđa. Sve u svemu divnog je mirisa sa oko 13,5 % alkohola, bez trunke sumpora i oksidacije. Krajnje neobično, novo, drugačije vino finih blagih tanina i ozbiljne strukture koje je u potpunosti zadržalo šmek i lakoću postojanja kadarke.

Oskar Maurer (142)

- Volim tanine ali uz kadarku jednostavno ne idu. Ona mora biti elegantna. Francuskinja sa titulom Master of Wine Izabel Ležeron (Isabelle Legeron) toliko je bila oduševljena našom kadarkom da je došla ovde i izrazila želju da uči od mene kako se pravi crveno vino, jer u Oregonu ima sopstvenu vinariju i želi da isti rezultat kod sebe postigne sa pino noarom, da dobije vino bez snažnih tanina uz savršenu voćnost i eleganciju.

Nema šta, Oskar Maurer je u pojedinim evropskim krugovima ljubitelja organskih vina dosegao status neke vrste vinarske zvezde, prepoznatljivost koja ga sve više izdvaja i na srpskom tržištu. Prvi srpski organaski penušavac rađen tradicionalnom metodom i Kadraka Gravitacija će mu u tome dodatno pomoći.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi