Sve o grožđu, vinu i teroaru u Sokobanji

  • Objavljeno u Info
Foto: B. Vidović Foto: B. Vidović

U Sokobanji će se od 7. do 9. oktobra u hotelu Sunce održati stručni kurs pod nazivom „Savremeni pristupi proizvodnji vina sa pečatom terroir-a" u organizaciji Centra za obrazovanje i istraživanja AgroNET. Prijave polaznika se primaju do 1. oktobra.

Brojni, vrhunski domaći i strani stručnjaci će tokom trajanja kursa upoznati polaznike sa najnovijim naučnim i tehnološkim saznanjima iz oblasti vinogradarstva i vinarstva sa posebnim osvrtom na strategije usmerene na adaptaciju na klimatske promene. Biće puno reći i o karakteristikama proizvodnje terroir vina na primeru sorte kaberne sovinjon, tehnologijama i mogućnostima preciznog vinogradarstva, enološkim praksama za bela i crvena vina visokog kvaliteta, kao i strategijama prodaje i izvoza vina na međunarodno tržište.

Za kurs namenjen vinogradarima, vinarima, vlasnicima vinarija i konsultantima registracija je obavezna, kotizacija za sva tri dana iznosi 6.000 dinara (troškovi puta i smeštaja nisu uključeni u cenu), a broj učesnika je ograničen na 30 polaznika kojima su obezbeđeni osveženje, ručak i večera.

Praktični deo kursa održava se u vinogradima Knjaževačkog vinogorja a stručni predavači su profesori BU dr Slavica Todić, dr Miroslav Nikolić, dr Miloš Pajić, dr Kaan Kurtural sa UC Davis Department for Viticulture and Enology, dr Guilherme Martins, Bordeaux Science Agro, dr Srđan Tadić, Atfield Technologies doo, Kristina Lukić enolog i međunarodne vinske sudije Saša Špiranec i Dušan Vranić.

Teme koje se obrađuju su: Izazovi u vinogradu i proizvodnji grožđa u uslovima klimatskih promena, Proizvodnja vinskih sorti grožđa u Kaliforniji sa posebnim osvrtom na sortu kaberne sovinjon, Bolesti drveta - filoksera 21. veka: prevencija, simptomi, mere i kontrola bolesti, Primena precizne poljoprivrede u savremenom vinogradarstvu, Enološki postupci u proizvodnji kvalitetnih belih vina, Šardone između Starog i Novog sveta, Enološke prakse za proizvodnju kvalitetnih crvenih vina sa osvrtom na proizvodnju kaberne sovinjona u Bordou, Prodaja i izvoz vina - iskustva iz regiona, Masterclass - kaberne sovinjon na putu oko sveta.

Za pitanja o kursu koji se održava uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu možete se informisati telefonom na 063/343-346 ili putem imejl-adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  |

nazad na vrh