Dan vranca bez granica

  • Objavljeno u Info
Dan vranca bez granica

Proslava manifestacije Svetski dan vranca koja se ove godine održava treći put, zamišljena je kao monumentalni događaj u slavu ove sorte ali i vina uopšte.

Centralni događaj održaće se 5. oktobra putem direktnog prenosa uživo iz Skoplja, Podgorice, Beograda, Prištine, a vinarije će putem svojih distributera organizovati promocije i prodajne akcije u nekoliko zemalja sveta, najavljuju iz udruženja Vina Makedonije koje je uz Vinsku akademiju iz Crne Gore i u saradnji sa proizvođačima ove sorte iz regiona, jedan od organizatora.

Više od 20 svetskih vinskih kritičara i novinara posetiće proizvođače vranca u Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Cilj je da se istakne značaj lokalnih sorti, podrže napori regionalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta i jača svest potrošača širom sveta o vinima iz ovog regiona, kao i da se sorta vranac i Svetski dan vranca pozicioniraju rame uz rame sa najboljima na međunarodnom nivou.

U poslednjoj deceniji trend slavljenja određene sorte doneo je određene prednosti a najuočljivije je poboljšano pozicioniranje i povećana prodaja vina koja se slave na globalnom vinskom tržištu.

- Ove godine imamo još veću odgovornost da održimo kontinuitet i proširimo svoje aktivnosti. Mnogi poznavaoci vina će tokom narednih dana posetiti naš vinski region i preneti utiske preko brojnih članaka u vinske magazine i na društvene medije – kažu iz udruženja Vina Makedonije.

Ovogodišnji partner u organizaciji dela aktivnosti je i Udruženje vinarija Enologija sa Kosova, a svi partneri uključeni u aktivnosti čitavog događaja su članice Balkanske vinske mreže, osnovane u Skoplju 2019. godine povodom Svetskog dana Vranca.   |

nazad na vrh