Prokupac, ostvarenje velikog sna

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Prokupac, ostvarenje velikog sna

Kad je vino Tri Morave crveno 2012 u kome je jedan deo činio srpski autohtoni prokupac donelo u Srbiju bronzanu medalju sa načuvenije svetske scene, ocenjivanja Decanter u Londonu 2014. godine, a godinu dana ranije i zlato iz Beča (AWC), bio je to svojevrsni katapult popularnosti za veoma mladu vinariju Temet iz Lozovika kraj Jagodine.

Ta prva značajna medalja za prokupac, pa makar i u kupaži, neosporno je bila potvrda da ova sorta, uprkos do tada izgrađenoj slici o laganom crvenkastom vincu tipa ružica, poseduje potencijal velikih vina u šta je Nebojša Aleksić, vlasnik Temet vinarije bezrezervno verovao. Čak toliko da je u svojoj viziji ugledao i moćno organsko vino od te sorte kakvo trenutno raste u jednom od najlepših vinskih podruma Srbije.

Temet flase (1)
Prokupac je istorija i budućnost srpskog vinarstva, Nebojša Alesić, vlasnik vinarije Temet

Iste te godine Tri Morave crveno osvajaju titulu najboljeg vina Srbije sa proizvođačkom cenom ispod 1.000 dinara na ocenjivanju Veliki test Vino.rs 2014 čime se otvara put da prokupac uzme daleko veću ulogu u stvaranju velikog vina s ovih prostora.

Danas, kada iza sebe ima gotovo čitavu deceniju razvoja u Temet vinogradima, vino Tri Morave crveno 2018 Temet s ponosom predstavlja čist sortni prokupac vrhunskog kvaliteta kao ostvarenje sna i cilja Nebojše Aleksića da izgradi svakome dostupno, ozbiljno, a istovremeno sočno, pitko i pre svega prepoznatljivo vino od sorte koja je istorija i budućnost srpskog vinarstva.

Snažan sortni karakter oslikan u zrelom crvenom voću očuvan je maksimalno nakon dvadesetak dana fermentacije u vinu koje polovinom sazreva u tankovima dok drugi deo upija blagotvorne vanilaste note vrhunskog barika tokom najmanje jedne godine sazrevanja. Meko i podatno na nepcu vino iznenadi začinskim biberastim naletima aroma uvijenim u fine tonove kruške u čokoladi u solidnoj završnici.

Temet flase (1)
Sortni prokupac ispod pozante etikete, Tri Morave crveno 2018 Temet

Pečat tvrdnji o kvalitetu prokupca kao sorte velikih i dosad nedovoljno istraženih potencijala udarila je etiketa Tri Morave reserva 2016 koja je s osvojenih 95 poena na Decanteru bila prvo srpsko zlato za vino koje u sastav uključuje neku domaću autohtonu sortu.

Tri Morave rezerva 2017 Temet, iako još veoma mlado vino, apsolutno oslikava bogatstvo odlične berbe koja će, kada dostigne pun razvojni ciklus, možda i nadmašiti svoju zlatnu prethodnicu sa Decantera. Prokupac u ovom vinu impozantne strukture sa 15% alkohola dokazuje da je ravnopravan takmac ali i drug kaberne franu, sve čuvenijoj i sve više zastupljenoj kod nas internacionalnoj sorti kojoj je u kupaži dat i mali primat u procentima (55%).

Temet flase (10)
Bogatstvo odlične berbe, Tri Morave rezerva 2017 Temet

Prokupac za ovo vino dolazi iz posebnog vinograda sa svega 0,7 hektara, gde rod tek za par stotina grama prelazi težinu od jednog kilograma, a kamen inkorporiran u ilovači delom nosi mineralne naznake ispod sočnih i glatkih tanina. Tokom dve godine odležavanja u buradima od francuskog hrasta zapremine 225 i 600 litara, evidentna je vizija autora vina da drvo samo zaokruži rasne voćne tonove u kojima iz frana prednjači šljiva i druge crne i plave voćke praćene herbalnim notama pristiglim od prokupca.

Specijalitet ovog vina se otkriva nakon dekantiranja kada na nepcu krene preplitanje voćnih slojeva a potom nahrupe tonovi orašastog voća i grafita dok u veoma dugoj završnici ne ostanu zrele dudinje iz frana i brusnice od prokupca. Dve sorte u apsolutnoj harmoniji kao stub veoma bogatog vina kome nikakva šarena slika na etiketi nije potrebna da bi se odmah prepoznalo na polici. Kome čak ni etiketa nije potrebna.

Elegantan u svom potpuno crnom minimalističkom izdanju etikete Ergo crveno 2017 Temet, prokupac se u kupaži kaberne sovinjona (30%) i merloa (40%) okitio na Decanteru srebrnom medaljom uz osvojen 91 poen ali i zlatom u Nemačkoj na Mundus Vini.

Temet flase (19)
Elegancija u prvom planu, Ergo crveno 2017 Temet

Zamišljen kao posebna linija koja će istaći punu eleganciju vina iz vinarije Temet, Ergo crveni zapravo predstavlja dodatni sofisticirani rad u podrumu gde se uz malolaktičku fermentaciju vrši poseban odabir i kupaža vina iz buradi. Nakon 18 do 20 meseci sazrevanja snažno i kompleksno vino sa 15% alkohola spremno je da oduševi u brojnim kombinacijama sa hranom, dok će i samo tanjir zrelih sireva ili domaćeg mešanog hleba uz Ergo predstavljati vatromet ukusa. Mirisi ljubičica iz kabernea, brojne herbalne i mineralne note prepletene sa kafom, čokoladom, a opet u dugoj završnici spojene u zagrljaj suvog voća, isijavaju neobično toplu energiju ovog vina koja ostavlja utisak velike ozbiljnosti.

Posle svega izrečenog postaje apsolutno jasno zbog čega je vinarija Temet proglašena najboljom vinarijom Srbije za godinu 2020, jer ostvariti autohtoni vinarski san od krucijanog je značaja, ne samo za vinariju iz Lozovika i regiona Tri Morave, već kao ram za sliku nacionalnog vinarstva u usponu na najvećoj svetskoj sceni.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi