Regionala: Vinska avantura za sladokusce

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Regionala: Vinska avantura za sladokusce

Beograd će u subotu 13. novembra biti vinski centar regiona kada u hotelu Metropol Palace od 13 časova počne Regionala 2021, prvi festival vina od autohtonih sorti regiona.

Impozantan spisak učesnika čini 57 vinarija od Slovenije do Severne Makedonije u čijim se vinogradima i podrumima neguje tradicija vina od lokalnih sorti. Biće to jedinstvena prilika da se po prvi put na jednom mestu sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih ovdašnjih sorti, sve ono što ovaj naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi sveta, od prokupca, plavca malog i vranca, preko tamjanike, pošipa i malvazije, od terana, blatine i rebule, graševine i morave, žilavke i furminta, probusa i kadarke, pa sve do manje poznatih vina od sorti kakve su lipolist, škrlet, sremska zelenika, seduša, rukatac, pušipel, zlatarica, grk, trnjak, sansigot, žlahtina, kratošija, krstač, crljenak, babić, neoplanta, sila, debit, zelen, trojišćina, refošk... Sve zajedno oko 40 sorti od kojih se prave neka od najuzbudljivijih i najcenjenijih vina u regionu. Prava vinska avantura!

Vukoje
Posle uspeha na prestižnom Merano Wine Festivalu Radovan Vukoje donosi na Regionalu svoje proslavljene žilavke i vrance

Ali, biće to prilika i za direktan susret s izuzetno značajnim vinarima u regionu koji lično dolaze u Beograd da predstave publici svoja vina, među kojima i hercegovački vinar Radovan Vukoje koji na Regionalu stiže iz Italije gde je njegova vinarija Podrumi Vukoje 1982 učestvovala na Merano Wine Festivalu, verovatno najprestižnijoj vinskoj manifestaciji u Evropi.

Sipun 3
Stare autohtone sorte Kvarnera, Ivica Dobrinčić s Krka donosi premijerno vina od sorti žlahtina, sansigot i trojišćina

- Bili smo u Meranu jedini predstavnik iz država s područja bivše Jugoslavije i u društvu najpoznatijih vinarija Italije, Francuske, Austrije, Nemačke... Utisci su fantastični, a stručna publika dala je najveće ocene za Vranac Rezerva 2015 koji će biti predstavljen i na Regionali - kaže Vukoje, jedan od onih koji je svetski ugled stekao upravo sa lokalnim sortama vrancem i žilavkom.

Luka Krajančić Photo Ivana Čutura
Prvi put u Beograd sa svojim vinima dolazi i jedan od najuglendijih vinara Hrvatske Luka Krajančić

Recimo i to da će u Beograd prvi put sa svojim pošipima doći veliki Luka Krajančić sa Korčule, da će Frane Milina Bire predstaviti vino od sorte grk koja danas predstavlja možda i najuzbudljiviju priču među belim sortama regiona, izuzetno cenjeni David Štampar iz Međimurja donosi svoja nagrađivana vina od sorte pušipel, Vlatko Nuić će predstaviti hercegovački trnjak, Rino Prelac i Kozlović malvaziju, iz hercegovačke vinarije Škegro donose prvu dugomaceriranu oranž varijantu žilavke, iz Vrbnika s Krka vinari Ivica Dobrinčić i Toni Katunar po prvi put u Srbiju donose vina od žlahtine, sansigota, trojišćine, debejane, kamenine...

Bire1
Bogatstvo autentičnih vinskih ukusa regiona, iz vinarije Bire s Korčule stiže čuveno vino od sorte grk

Naravno, tu je i veliki broj odabranih vinarija iz Srbije čija je proizvodnja fokusirana na vina od starih i novih domaćih sorti, a koji će takođe lično doći da predstave publici nacionalno vinsko blago Srbije. Uz osnovne odlike vina od pojedinih sorti posetioci će imati mogućnost i da sagledaju njihov potencijal za odležavanje kroz više berbi.

Škegro
Autohtona vina Hercegovine, Bariša Škegro iz Obiteljske vinarije Škegro u Ljubuškom

Spisak vinarija učesnika Regionala 2021:

Bikicki, Bire, Black Island Winery, Botunjac, Braća Rajković, Corcova, Despotika, Deurić, Doja, Đurđić, Enjingi, Feravino, Ivanović, Jokić, Jović, Katunar Estate Winery, Kozlović, Krajančić, Labi Wine, Podrum Malča, Podrum manastira Bukovo, Podrum Madžić, Marković, Matijašević, Maurer, Milanov podrum, Milanović, Milijan Jelić, Movia, MV Vujić, Novak, Nuić, Plantaže, Plavinci, Podrumi Vukoje 1982, Puklavec Family Wines, Sagmeister, Stina, Stojanović, Šijački, Šipun, Verkat, Vinarija obitelji Škegro, Štampar, Temet, Tenuta Est, Testament, Tikveš, Tilia, Todorović, Tonković, Trdenić, Verkat, Vina Prelac, Vinčić, Vinakoper, Vinum i Vino Budimir.

Manifestacija počinje u 13 časova i traje do 20 časova.

Ulaznice za Regionalu mogu se nabaviti u pretprodaji preko Tickets.rs poslovnica i na sam dan manifestacije na ulazu u Hotelu Metropol Palace.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama