Upoznavanje s vinima Kvarnera

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ambasadori kvarnerskih vina, dr. sci. Žarko Stilin, Lucija Matijević i Časlav Matijević Ambasadori kvarnerskih vina, dr. sci. Žarko Stilin, Lucija Matijević i Časlav Matijević

Vina Kvarnera napravila su u proteklih godinu dana snažan medijski prodor, a nakon zapaženog nastupa na Regionali u Beogradu pokrenut je pred nastupajuće božićne praznike i ciklus vinskih radionica u Crikvenici.

Ovu svojevrsnu vinsku školu osmislilo je udruženje Kvarner Wines, a prvo su 29. novembra predstavljena penušava vina iz ove posebno zanimljive vinske regije koja je kolevka brojnih autohtonih sorti severnog Jadrana, ali i jedna od vodećih u regionu upravo u proizvodnji penušavaca.

- Konačno je došlo vreme da široj publici ukažemo na brojne lokalne sorte koje čine vinski identitet ovog dela Hrvatske - kaže dr. sci. Žarko Stilin, moderator ovih radionica koje se održavaju u hotelu Esplanade pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i u saradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera i Ministarstva poljoprivrede.

image00002

Polaznike je kroz izbor desetak penušavih vina Kvarnera vodila somelijerka Lucija Matijević (Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč), prateće zalogaje pripremio je finalista Masterchef Croatia Časlav Matijević, a specijalni gosti bili su Egle i Ivana Katunar iz vinarije Kuća vina Ivan Katunar iz Vrbnika.

Za sledeći ponedeljak, 6. decembra zakazana je radionica belih vina Kvarnera, kada će se govoriti i o rasadničarstvu, negovanju vina u podrumu, te o proizvodnji lokalnih kraft piva.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi