Umro otac frančakorte

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Umro otac frančakorte

Franko Ziliani, tehnolog i jedan od pionira savremene vinske industrije Italije, koga još nazivaju ocem frančakorte, preminuo je u devedesetoj godini.

Frančakorta je naziv za sve popularniju verziju penušavih vina iz Italije i odrednica DOCG područja u Lombardiji gde se uzgaja grožđe za ovo vino, a koje je na svetsku vinsku mapu dospelo upravo zaslugom Zilijanija.

Prošlo je tačno 60 godina od  prvog zvaničnog predstavljanja etikete s odrednicom franciacorta. Priča je počela tako što je grof Gvido Berluči angažovao u svojoj vinariji u palati Lana u Borgonatu tada golobradog tehnologa Zilijanija da pronađe rešenje za stabilizaciju vina koja nisu mogla da iznesu zadovoljavajući karakter.

Mladi tehnolog je predložio genijalno rešenje da se vina naprave u penušavom stilu, te je nakon nekoliko godina i brojnih pokušaja 1961. godine na scenu stupila prva količina od 3.300 boca Pinot de Franciakorta Guido Berlucchi, buduće perjanice novog kvaliteta italijanskih vina.

Sticajem okolnosti, vinariju Guido Berlucchije nedavno prestižni magazin Gambero Rosso proglasio za najbolju vinarije Italije za 2022. godinu.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi