Kurtalj je najbolji hrvatski penušavac

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kurtalj je najbolji hrvatski penušavac

Penušavac Cuvée Prestige plešivičkog vinara Drage Kurtalja proglašen je za najbolji na nedavno odražnom ocenjivanja The Flute Stars koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizovali novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino

Na dosad najveće ocenjivanje hrvatskih penušaviv vina primerke su doneli najznačajniji proizvođači svih 12 vinorodnih podregija, od Podunavlja do Srednje i Južne Dalmacije. Ocenjena su 53 vina proizvedena tankovskom i klasičnom metodom, a žiri su činili enolog mr. Franjo Francem, somelijeri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač),  Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić.

Najbolja penušava...
Najbolja penušava vina iz Hrvatske danas dolaze s Pleševice 

Kurtaljev penušavac od šardonea i pino noara odležao pet godina u boci na kvascima pobedio je ispred još dva bela vina sa Plešivice - brut nature šardone Blanc de Blancs 2016 Korak i Three Stars Brut Jagunić od šardonea, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda ove vinarije. Inače, porodice Kurtalj, Korak i Jagunić su prve komšije čime je zaokružen trijumf sela Plešivica po kojem je čitava podregija i dobila naziv.

Pored pomenutih priznanje Zlatni hrvatski pjenušac zaslužio je i Blanc de Moi 2016 od malvazije i pino blana porečke Lagune, a potom sledi dugi niz osvajača srebra i bronze. 

Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, zatim Didin San porodice Slamić iz Tisnog (trbljan, debit, pošip i maraština), Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino vinarije Jagunić, te Vuglec Extra Brut od šardonea i mešavine sorata uobičajenih u hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica.

HSW Websize Tasting
Pobedničko vino na ocenjivaju The Flute Stars, Kurtalj Cuvée Prestige

Priznanja Brončani hrvatski pjenušac zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, penušavci Kota 267 od šardonea i Kota 235 od šardonea i belog pinoa vinarije iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige od šardonea, crnog pinoa i malvazije istarskog proizvođača Peršurić, te Jazz od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.

Najbolji ružičasti penušavac je Princeps od frankovke Iločkih podruma, a Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar je najbolje penušavo vino proizvedeno metodom u tanku.

Iako je Plešivica na ovom ocenjivanju iskazala izrazitu dominaciju, među najbolje ocenjenima su i penušavci iz Podunavlja, Slavonije te Dalmacije, vinorodnih područja koja po vinima ovog stila baš i nisu poznata. 

„Ocene za čak 27 od 53 pristigla vina su u okviru pet bodova, pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale“, rekli su organizatori ocenjivanja Ana Rogač i Ivo Kozarčanin.    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi