Novi Stari Podrum u Srbiji

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Novi Stari Podrum u Srbiji

Vinske trgovce je neposredno pred Novu godinu okupila kompanija Plantaže u restoranu Ambar u Beogradu. U horizontali vina iz berbe 2013 koja je odabrao vinski stručnjak Miroslav Radojčin našla se i nova etiketa na ovdašnjem tržištu.

Dugo očekivana kupaža Stari Podrum Merlot (60%) Petit Verdot (20%) Marselan a zalogaje je začinilo novo izdanje ekstra devičanskog maslinovog ulja Plantaže koje iz berbe 2020 sadrži i špansku sortu arbekina (arbequina) što mu daje poseban šmek.

Kupaža Stari podrum pokazala se kao ozbiljno, krajnje elegantno i sofisticirano gastronomsko vino velike pitkosti i divne harmonije, ali smo pre njega probali Chardonnay Barrique 2013 označen bronzom sa Decantera 2017 kao i veoma traženi sortni vranac glatkih tanina Premijer.

2013 pLANTAŽE CHARDONNAY

Barikirani šardone je danas nažalost samo arhivsko vino. Uglavnom je povučen iz prodaje jer iskazuje primetne reduktivne note kao poseban tercijarni aromatski začin što prosečan kupac uglavnom ne ceni. Posle godinu dana u novom francuskom Nadalie bariku krematozan je uz divne kiseline, a kompletan utisak sa dugom završnicom daje jake reminescencije na estetiku mediterana, suvo bilje, kandiranu koricu mandarine, masline i smokve.

 Sva crvena vina su iz ultra premijum kategorije sa 15 i više procenata alkohola ali izuzetno skladno ukomponovanog. Premijer 2013 jedino je voskirano vino Plantaža uvijeno u celofan zbog koga nije preterano omiljen kod onih koji ga profesionalno poslužuju ali nakon šest godina u hrastovini od čega dve u bariku a ostalo u bačvi, u završnici oduševljava mirisom i ukusom dehidriranih višanja. Po mišljenju Radojčina koji priznaje da preferira upravo berbu 2013 iako je, recimo, kaberne sovinjon Stari Podrum 2012 osvojio zlato na Decanteru 2017 u Londonu, Premijer je jedno od pet najboljih vina čitavog regiona.

Kuve Stari Podrum 2013 je inače rađen da pokaže šta internacionalne sorte mogu da pruže na Ćemovskom polju, a spremno pruža obilje elegancije, nežnosti, voćnost merloa i cvetne i začinske note iz marselana i pti verdoa. I dalje veoma mlado vino je ljubav na prvi gutljaj i biće omiljeno kod domaćih kupaca.

A da vranac i nakon osam godina poseduje izuzetne karakteristike dokazao je Stari Podrum Vranac 2013, u čijoj snazi, dubokoj obojenosti i toplini se očituje izvršena daleko burnija fermentacija. Neskriveni potencijal označava ovo vino iz edicije Stari Podrum kao ono koje već sad, ali i u budućnosti cilja na najviše domete.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama