Zlatna vina Fragarie

  • Objavljeno u Vesti
Zlatna vina Fragarie

Ove godine će porodica Vujić, vlasnici župske butik vinarije Fragaria na poljani Lukarevina svečano obeležiti drugu godinu postojanja njihovih vina na tržištu, a već se na zidovima degustacione dvorane nalazi prava mala galerija vrednih međunarodnih priznanja.

Poslednji veliki uspeh je bilo zlato na AWC 2021 u Beču kada su oba crvena vina, kupaža merloa, kabernea i pti verdoa Fragaria Red Selekcija 2019 i perjanica kuće, Fragaria Red VOTAŽI 2019, blend merloa i kabernea osvojila zlatne medalje. Sto posto uspeha od 100% poslatih vina.

fragarija nagrade

Nedavno održana degustacija novih berbi etiketa sa prepoznatljivim uniformnim zaštitnim znakom tipične župske poljanske kuće, pokazala je veliki potencijal vina Votaži 2019 koje je odležalo godinu i po u bariku i još osam meseci u boci. Sa druge strane, u ovom trenutku je Red Selekcija 2019 maksimalno spremna i prepoznatljiva da oduševi svakoga izrazitom voćnošću, izrađenim telom i strukturom. Ne čudi, jer ovo je vino iz berbe 2018 i prošle godine ponelo zlato u Beču, a na svojoj predpremijeri na ovom nadmetanju Red Selekcija 2017 donela je prvo srebro za Fragariu.

Relativno mali godišnji kapacitet butik proizvodnje sve je veći problem od kad je krenuo intenzivni izvoz u Austriju, Nemačku, dok je za sovinjon blan Tajna Veza veće interesovanje u Engleskoj.

IMG 9899

Vina Fragaria White od sorti jagoda ili sortne tamjanike izrađuju se u veoma malim serijama i gotovo momentalno budu rasporadata, baš kao i roze Fragolina od kaberne samotoka i koje se mora unapred poručiti.

Grožđe porodice Vujić iz sopstvenog vinograda i evidentan majstorski rad tehnologa dr. Radovana Đorđevića u podrumu već sad mladu vinariju Fragaria svrstava u red onih od kojih se na vinskoj sceni ove godine najviše očekuje.   |

nazad na vrh