Vino sprečava kovid

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vino sprečava kovid

Vino može da ima korisnu ulogu u borbi protiv Covid-19, to su rezultati najnovijeg ispitivanja tima kineskih naučnika.

U želji da utvrde postoji li povezanost i uticaj alkohola na pandemijski virus, istraživači iz bolnica Shenzhen Kangning Hospital i Southwest Hospital analizirali su slučajeve gotovo pola miliona ispitanika prosečne starosti 69 godina iz medicinske baze podataka Velike Britanije, uključujući i 16.559 osoba pozitivnih na kovid. Ispitanike su podelili u grupe po tome da li uopšte ne konzumiraju alkohol, da li su ga nekada redovno konzumirali ili ga sada redovno unose, a potom i po učestalosti konzumacije: manje od triput nedeljno, više od tri puta i nikada.

Rezultati ukazuju na to da crveno vino, belo vino i šampanjac smanju rizik od Covid-19. Napominje se da konzumacija crvenog vina od 10 do 20 čaša nedeljno (reč je o 1,25 dcl vina po čaši!), odnosno dve čaše pojačanih vina (porto, šeri) ili konzumacija belog vina i penušavca koja može da pređe 20 čaša nedeljno imaju zaštitinu ulogu protiv virusa Covid-19.

Istovremno, izvšetaj ukazuje kako pivo i druga alkoholna pića nisu pokazala ove pozitivne rezultate, naprotiv povezani su čak s povećanim rizikom od zaraze kovidom.

Konačno, jedan od zaključaka je i da nije uočena povezanost konzumiranja alkoholnih pića sa smrtnim slučajevima uzrokovanim kovidom.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi