Kamnikov Viognier kao kruna uspešne godine

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinski podrum prepun zlata, vlasnik vinarije Chateau Kamnik Iki Malinkovski Vinski podrum prepun zlata, vlasnik vinarije Chateau Kamnik Iki Malinkovski

Skopska vinarija Chateau Kamnik krunisala je 2021. godinu novim izuzetnim vinom Viognier 2020 koje će se krajem februara pojaviti i u srpskim vinotekama.

Posle brojnih najvećih nagrada u svetu osvojenih za crvena vina, ova ultra premijum vinarija flaširala je u septembru 2021. godine sortno vino od sorte vionje koja je veoma redak gost u podrumima na prostorima Balkana.

Viognier 2020 Chateau Kamnik već na etiketi ponosno naglašava sur lie tehniku kojom je rađen, a to je svakako dodatni adut kod zahtevnih i istinskih ljubitelja kompleksnih vina ozbiljne strukture.

Jedinstvenost ovog kristalno bistrog vina tamnožute boje proizilazi iz 10 meseci kontakta sa finim talogom čime je dobijen izrazito složeni buke. Elegantan i ne napadan miris otkriva arome koštičavog voća, nektarine i kruške upotpunjene tonovima aroma cveća poznatog kao orlovi nokti i medenjaka. Na ukusu je punog tela sa istaknutom mineralnošću i krematozno, a sve te divne senzacije prati duga harmonična završnica.

viognier 2020 kamnik
Novitet na tržištu Srbije, Viognier 2020 Chateau Kamnik

U neuobičajeno visokih za bela vina ali nimalo neprijatnih 15% alkohola, što zapravo i ne odudara od stilske "teške artiljerije" i prepoznatljivosti stila Kamnik po čemu je ova vinarija nadaleko poznata i voljena širom sveta, sabijen je veliki užitak koji dodatno možete oplemeniti u kombinaciji sa kremastim, blago začinjenim jelima.

I zaključiti kako je vionje jedna ekstremno zanimljiva i intrigantna sorta od koje se u oblasti severne Rone isključivo proizvode skupa condrieu vina. Ali to je jedna druga priča...  |

Foto: Chateau Kamnik/Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi