Ekskluzivno vino Santa Elisabetta u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Santa Elisabetta 2017 moći će u Srbiji da se proba samo na Grand Tastingu, Nikola i Albert Benvenuti na promociji vina u riječkom hotelu Hilton Costabella Santa Elisabetta 2017 moći će u Srbiji da se proba samo na Grand Tastingu, Nikola i Albert Benvenuti na promociji vina u riječkom hotelu Hilton Costabella

Predstojeći Grand Tasting u hotelu Metropol Palace Beograd okupiće 26. marta regionalnu vinsku elitu koja će za tu priliku doneti najbolja vina iz svojih podruma. Među njima će se naći i Santa Elisabetta 2017 vinarije Benvenuti, vino koje je na prečac osvojilo vinske stručnjake, postavivši u centar aktuelnih istarskih vinskih zbivanja vinogorje u okolini Motovuna.

Teran Santa Elisabetta 2017 Benvenuti spada danas među najekskluzivnija vina u regionu i praktično je nemoguće nabaviti ga osim u nekoliko odabranih restorana. Čak i u vinariji primaju narudžbine jedino za predstojeće berbe koje će dospeti na tržište narednih godina, tako da će Grand Tasting biti jedino mesto gde će ljubitelji vrhunskih vina imati prilike da ga probaju.

Inače, prva Santa Elisabetta izašla je na tržište pre dve godine iz berbe 2015 i odmah pokupila sva najveća priznanja, dok u vinariji s mnogo argumenata tvrde da je berba 2017 korak dalje u razvoju ovog nesvakidašnjeg vina.

Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobijenim selekcijom najboljeg grožđa terana s istoimenog položaja koji je već sam po sebi naš najznačajniji položaj za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara i visokog udela lapora i vapnenca, grožđe iz ovog vinograda je i ranije davalo vrhunske rezultate, ali smo sada odlučili da od njega napravimo zasebno vino – kaže Nikola Benvenuti, koji s bratom Albertom vodi danas ovu vinariju u malenom selu nadomak Motovuna.

Objava SElisabetta21 03

Posle drastične redukcije roda u avgustu, berba je obavljena nešto kasnije nego inače i zatim je vino nakon fermentacije na prirodnim kvascima i maceracije dozrevalo prvo dve godine u drvenim bačvama od francuskog i slavonskog hrasta različite veličine. Finalni blend, to jest odabir vina iz najboljih bačvi napravljen je uz konsultaciju s nekoliko vinskih stručnjaka i potom rastočen u svega 3.800 boca u kojima je odležavao dodatnih 18 meseci.

Rezultat je izuzetno strukturno i elegantno vino prepuno zrelih tanina, s mnoštvom tercijarnih aroma kože i duvana, dok se u finišu javlja fina crna čokolada.

Napomenimo ovom prilikom još i to da će uz ovo izuzetno vino iz vinarije Benvenuti u Beograd stići i druga njihova višestruko nagrađivana vina u svetu, među kojima i magnumi Anno Domini Malvazija 2015 i Anno Domini Teran 2015, te San Salvatore Muškat 2015 koji se prošle godine našao na Decanterovoj listi najbolje ocenjenih vina u svetu, a da će ih publici na Grand Tastingu lično predstaviti braća Nikola i Albert Benvenuti.   |

Kako do ulaznica za Grand Tasting

Za Grand Tasting 2022 pušteno je u prodaju tačno 1.000 ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na ovoj degustaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tastingu, vinsku čašu Riedel i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji.

Takođe, na licu mesta će biti postavljeni štandovi za dokupljivanje vinskih apoena.

Preostale ulaznice za ovaj vinski spektakl mogu se nabaviti preko onlajn prodaje Tickets.rsi na njihovim prodajnim mestima u Beogradu i Srbiji.

Foto: Davor Šišović
nazad na vrh

Srodni tekstovi