Ergo vertikala na Grand Tastingu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ergo vertikala na Grand Tastingu

Vinarija iz Lozovika Temet koja je dva puta proglašena za najbolju vinariju Srbiju predstaviće 26. marta na manifestaciji Grand Tasting u hotelu Metropol Palace liniju Ergo koja je po ukusu mnogih poznavalaca jedna od najboljih na ovim prostorima.

Vlasnik vinarije Nebojša Aleksić će iz arhive doneti vertikalu izuzetnog crvenog Ergo supersrbijanca“ u kojem se uz merlo (50%) i kaberne sovinjon (30%) nalazi i 20% prokupca. Pred posetiocima će se naći vina iz berbi 2015, 2016 i 2017, dok će promenjeni dizajn etikete za ovu liniju ponosno promovisati ekskluzivna jeroboam boca od 5 litara iz berbe 2016.

I to nije sve. Na Grand Tastingu će se predstaviti još Ergo belo 2017 i Ergo penušavo 2018, kupaža sorti šardone i pino noar u prepoznatljivoj elegantnoj boci sa minimalističkom etiketom.

Nebojša Aleksić 65
Supersrbijanac u čaši, Nebojša Aleksić

Već po otvaranju boce Ergo crveno 2017 na čepu se otkriva najveći broj karata. Bogato zrele marele sa jasnim uplivima duvana i crne čokolade svrstavaju ovaj Bordo blend u favorite za svakim stolom i u svakoj čaši. A da ne bi to bio samo vatromet zrelih ali i osvežavajućih voćnih nota merloa na „muškoj“ podlozi strukturnih no svilenkastih tanina kabernea, učiniće prokupac onaj svoj mali magični pokret štapićem brojnih začina i prevesti ovo vino u nešto ekstremno pitko i zapamtljivo, svojevremeno dovoljno za srebro na Decanteru, a danas verovatno na tragu budućeg velikog vina Srbije.

Penušavac Ergo je rađen tradicionalnom metodom gde vino od crnog pinoa nakon fermentacije odležava pola godine u tanku a šardone u bariku na talogu kvasca. Sazrevanje posle druge fermentacije u boci traje minimalno dve godine kako bi se dobio elegantan penušavac sa 12,5% alkohola u kojem pino vodi glavnu reč sa 70% dok šardone dopunjava telo. Godišnja proizvodnja penušavca je svega 2.500 boca.

Ergo belo je u neku ruku pandan crvenom „supersrbijancu“ ali je u ovoj beloj varijanti sa šardoneom (70%) koja trećinom potiče iz barika ulogu autohtonog začina preuzela sorta morava dodajući delić mineralnosti s obzirom na to da dolazi iz vinograda Beli kamen. Jako redukovan prinos po čokotu iznedrio je vino izrazitog karaktera, punog tela i uljaste, pomalo puteraste strukture na kojoj su lepo raspoređene arome jabuke, dunje i breskve. Fine naznake meda i žute korice veoma zrelog voća počastiće na kraju svakog konzumenta.

Biće to prilika da se i ovo vino, ali i ostala iz Ergo linije, odmere s najboljim primercima iz podruma odabranih 30 vinarija na ovoj jedinstvenoj manifestaciji gde su u fokusu samo najbolja vina regiona.   |

Foto: Ivana Čutura, arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi