Turistički vodiči vinskih tura

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Martin Candir Foto: Martin Candir

U prostorijama Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), dodeljeni su sertifikati prvoj generaciji licenciranih turističkih vodiča vinskih tura.

Obuka koju su organizovali Vinski putevi Srbije, sprovedena je od 17. januara do 20. marta a program je uključivao više predavanja, obilazak nekoliko vinskih regija, posetu vinskoj manifestaciji i završni ispit sa svečanom dodelom sertifikata. Vodiči vinskih tura postali su Bojan Ratković, Tatjana Dragojević Čolaković, Katarina Matijević i Slavica Jovanović.

Promociju koja je direktno prenošena u više turističkih agencija širom Srbije su organizovali Vinski putevi Srbije, Balkan Network of Tourist Experts i YUTA, skup su pozdravili direktor YUTA Aleksandar Seničić i Zoran Rapajić, predsednik Vinskih puteva Srbije dok je moderator bila prof. dr Snežana Štetić, predsednica Balkan Network of Tourist Experts.

Kratka predavanja na temu turističkih ponuda Beograda i Šumadije održali su Branislav Anđelić (Vinarija Plavinci) i Zoran Dragoljević Žorž (Wine Expert), a prisutnima su se obratili novinar Petar Samardžija i vinar Pavle Radanović, kao i predstavnici vinarija Malča i Milosavljević. Kakva je tačno uloga vodiča vinskih tura i koliko mogu biti značajni za vinariju kakve su Malča u neposrednoj blizini Niša i Status u Svrljigu, pitali smo vlasnika Boru Jovića?

vinarija Malca 053
Bora Jović: Vinski turizam put do vinskog sela Malča    Foto: Boban Vidović

-  Uloga vodiča biće da vode turiste do vrata vinarije a onda ih mi preuzimamo - kaže uz osmeh Jović. - Pre korone u Malči smo imali mnogo dolazaka vinskih turista a onda su prestali da dolaze. Stižu nam klasični domaći turisti i posetioci a sada se nadamo da će Vinski putevi i vodiči vratiti priču kakva je bila pre pandemije. No, mi smo tokom poslednje dve godine radili na tome da angažujemo nekoliko mikro vinarija u okruženju. Ljudi kada dođu do nas kao najpoznatije vinske lokacije u okolini, probaju vino, ručaju, ali bi hteli još nešto i zato ćemo ih voditi u te mikro vinarije. Lično to doživljavam kao našu misiju kako bi selu Malča ponovo vratili nekadašnji prefiks „vinsko selo". Male vinare samo treba probuditi i podržati i zato su im naši tehnolozi i inženjeri Jelena, Ivana i Milan na raspolaganju kao i naša laboratorija. Tu smo za savete pa ako možemo i nešto od opreme da im damo. Na taj način  stvaramo mikro-vinski turizam onoliko kolika je naša moć. Nismo veliki da idemo na široko, ali je tu Malča i Sićevo u domenu da ih oživimo.

Program obuke svesrdno su podržale poznate vinarije: Kovačević, Kiš, Plavinci, Jeremić, Aleksandrović, Trilogija, Magaza, Milosavljević, Botunjac, Spasić, Jović i Vinski podrum Malča a pored njih su grupu budućih vodiča vinskih tura ugostili i Visoka turistička škola na Novom Beogradu, TO Sremska Mitrovica, Zadužbina Kralja Petra I na Oplencu, YUTA, kao i restorani Vodenica u Beogradu i Vinogradi u Grockoj.   |

Tekst: Zoran Rapajić i redakcija
nazad na vrh

Srodni tekstovi