Najskuplje tursko vino na Grand Tastingu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najskuplje tursko vino na Grand Tastingu

Vinski spektakl Grand Tasting 2022, koji se ove godine održava 26. marta u hotelu Metropol Palace Beograd, biće obogaćen i specijalnim gostom manifestacije, najpoznatijom turskom vinarijom Chamlija koja u Beograd donosi najskuplje tursko vino ikad – kaberne sovinjon Django 2016 napravljen u svega 2.000 boca, a koje će lično predstaviti vlasnik vinarije Mustafa Čamlidža (Mustafa Çamlıca).

Mustafa 1
Specijalni gost, vlasnik vinarije Chamlija Mustafa Čamlidža

U pitanju je stopostotni kaberne iz najboljeg vinograda vinarije koja se nalazi u podnožju planine Strandža, pedesetak kilometara od Crnog mora. Vino je pušteno na tržište krajem prošle godine po ceni od 120 evra za flašu, berba je obavljena ručno 26. septembra 2016. godine, posle čega je grožđe fermentisalo na divljim kvascima u inoksu i potom prebačeno u burad od novog francuskog hrasta zapremine 400 litara gde je odležavalo dve godine.

Vino Django 2016 posvećeno je legendarnom ciganskom gitaristi Đangu Renartu (Jean Django Reinhardt) i biće pravo zadovoljstvo uporediti ga u Beogradu s najbojim srpskim kaberneima iz Podruma Radovanović, odakle takođe stiže nekoliko arhivskih berbi, uključujući premijerno vino Cabernet Sauvignon Grand Réserva 2017.

Recimo i to da je Grand Tasting vinska manifestacija na kojoj 30 vrhunskih vinarija iz regiona predstavlja najbolja vina iz svojih podruma, svojevrsna vinska liga šampiona na kojoj mogu da se probaju mnoga vina koja više nisu dostupna na tržištu ili čak nikada nisu ni bila u Srbiji.

Ulaznice za Grand Tasting 2022 puštene su u prodaju preko Tickets.rs   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi