Herojska vina Manastira Bukovo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Herojska vina Manastira Bukovo

Ovogodišnji nastup negotinske VinarijeManastira Bukovo na izložbi jedinstvenih vina sveta Vini da Terre Estreme od 5. do 7. marta u drevnom italijanskom gradu Matera bio je ujedno treći put da njihova vina, na poziv domaćina, pobude interesovanje na Apeninskom poluostrvu. Sjajna najava za novitete koji se najavljuju iz najagilnije srpske manastirske vinarije.

-  Bilo bi zbog pupoljaka bolje da je malo hladnije, da stignemo na miru da vežemo lozu - komentariše podrumar otac Platon tople i vedre sunčane dane krajem marta pre nego se osvrnemo na boravak u Italiji.

Alvaro De Ana organizator i osnivač sajma Vini da Terre Estreme upoznao je vina Manastira Bukovo 2018. godine i oduševio se, kako vinima, tako i pričom oko njihovog nastajanja. Prvi poziv za učešće i dolazak u Italiju, tada u Trevizo, dogodio se 2019. godine. Bukovo je bilo prisutno i u Moljanu 2020. godine, svega par dana pre proglašenja pandemije, dok je najnoviji skup održan na jugu Italije u gradu Matera blizu Barija.

Bukovo Vini da Terre Estreme 8
Herojska vina, Alvaro De Ana i otac Platon

- Ideja sajma koji se organizuje širom sveta je pokazati takozvana „herojska vina“, manje vinarije, porodične, koje imaju nešto svojstveno ili se nalaze na velikim nadmorskim visinama gde se vino proizvodi manufakturno - objašnjava podrumar ali i glavni promoter vinarije otac Platon. - To je zapravo ekipa ljubitelja vina koja se druži, a mi smo ušli na ta vrata kao neko ko se „herojski“ sopstvenim vinima nadmeće sa velikim vinskim imenima. Naravno, i zbog naše crne tamjanike koja svuda privlači najviše pažnje. Sada je usledio i Alvarov predlog da uz tamjaniku uveze sva naša vina koja su podjednako dobro primljena: Chardonnay, Chardonnay barikirani, Rose od burgundca, zatim Cabernet Sauvignon, Game, Merlot, ali i novu, jedinstvenu kupažu Vez, te da budemo deo priče Herojska vina.

Pogotovo su u Moljanu i na severu u Trevizu kupci pokazali ogromno interesovanje za crnu tamjaniku, ali i šardone, iako imaju i svoj koji je izuzetan.

- Ti ljudi tamo uopšte nisu opterećeni pričama o autohtonosti i slično. Najbitnije im je da su vina dobra i da im se sviđaju. Kao i priča koja ih prati. Naravno da je Crna Tamjanika svuda bila u fokusu, lično sam vodio master klas na engleskom dok su se oni potrudili oko čitave vizuelne prezentacije. Ali kažem, nije autohtona sorta prevashodan razlog našeg prisustva u Italiji gde su predstavljena i vina, i manastir, i Srbija konačno.

Bukovo Vini da Terre Estreme 6
Vinska atrakcija iz Srbije, vinarija Manastira Bukovo na Vini da Terre Estreme u Italiji

Koga ste vi posebno primetili, neka posebna sorta, neko vino, pitamo?

- Na severu smo imali priliku da upoznamo proseko, dobre penušavce, ali i brojne autohtone sorte. Sjajna su recimo bela vina sa vulkanskog tla, sa Sicilije, kao što su Primazappa Calcagano, Isolannuda Destro, ali i ručno brani organski šardone iz Veneta Casa del Vescovo Zucchetto.

Ove godine vinarija Manastira Bukovo posle dužeg perioda nije slala vina na Decanter. Da li više nema potrebe za međunarodnim nadmetanjima ili je u pitanju možda slabija berba ili nešto treće?

- Zbog izuzetnog kvaliteta povukli smo iz opticaja berbu 2019 koja bi bila na redu da ide na Decanter, kao i kupažu iz 2017, želeći da im damo još godinu ili dve prilike za odležavanje u boci i dostizanje što višeg potencijala. Umesto nje puštamo na tržište vino 2020, berbu koja je takođe dobra, gde voćnost oduševljava. Vino je veoma brzo sazrelo u boci ali je premlado za nadmetanja nivoa kao što je Decanter. Berba 2021. pokazala je takođe izuzetne rezultate, pogotovo kad je merlo u pitanju, i gotovo da može da stane uz vina iz godina 2017 i 2019.

Da li je to možda naznaka da će se na tržištu pojaviti rezerva iz Manastira Bukovo?

- Verovatno će vina koja smo povukli biti rezerva, naravno ako zakon to dozvoli. Međutim, ako ne bude naznačeno imaće potpuno nove etikete. Skroz crne i čitava berba 2019 bi trebalo i cenovno da se izdvoji od ostatka asortimana. Treba se samo strpeti do pred kraj 2023. ili čak 2024. godine da probamo zajedno ova neka izuzetna negotinska vina.  |

Foto: Manastir Bukovo
nazad na vrh

Srodni tekstovi