Zlatne srpske frankovke

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Zlatne srpske frankovke

U konkurenciji od 122 frankovke iz nekoliko evropskih zemalja na takmičenju Kekfrankos Grand Tasting 2022 u Pečuju u Mađarskoj, vina vinarija Vinum i Bora osvojila su zlatne medalje.

Vino vinarije Bora u masivnoj luksuznoj boci odležalo je godinu dana u bariku a grožđe dolazi iz vinograda starih skoro 60 godina iz okoline manastira Preradovac.

Vinarija Bora Frank tematska fotografija

- Prvo crveno vino koje smo proizveli, frankovka Frenk 2019 Bora donelo nam je veliku radost ali i potvrdu da smo s pravom odabrali baš ovu sortu. Verujem da će uspeha biti još jer smo vino praktično tek pustili na tržište - kaže Radmila Jelačić, suvlasnica vinarije Bora iz Lepojevića.

rose 02

Frankovka 2020 Vinum delom je odležala u korišćenim baricima delom u inoksu kako bi, kada se sve iskupažira, očuvala osnovne sortne karakteristike laganog vina sa dosta šumskog voća.

- Ovo vino je upravo krenulo u prodaju iako bi voleli da je bilo još malo vremena da dodatno sazri u boci. Inače, Frankovku zovemo „dnevno vino“ jer može da se pije svaki dan, a najveći kompliment mu je dala jedna Šveđanka rekavši da je u njoj zapravo pronašla crveno vino uz koje ne mora da jede - otkriva Milan Radović, direktor vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca.  |

Foto: Pavle Radanović, PR
nazad na vrh

Srodni tekstovi