Završeno Decanter ocenjivanje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Decanter 2022 / Nic Crilly Hargrave Foto: Decanter 2022 / Nic Crilly Hargrave

U Londonu je od 24. aprila do 7. maja održano najcenjenije i najmasovnije ocenjivanje vina na svetu Decanter World Wine Awards (DWWA) na kojem je pred sudije izašlo oko 18.500 vina iz 56 zemalja što je više nego ikada ranije.

Tako obiman zadatak postavljen je pred tri stotine internacionalnih vinskih eksperata među kojima je 60 sa titulama Masters of Wine i Master Sommeliers.

Prva runda ocenjivanja završena je 30. aprila nakon čega je krenula „borba“ za platinaste nagrade i zvanja Best in Show od 3. do 7. maja, a zvanični rezultati biće poznati 7. juna 2022. godine.

Za vinare iz regiona bitna je novina da su pripremljena dva sudijska panela posebno posvećena vinima Balkana koje predvode Kerolajn Gilbi MW i novinar Džozef Darel, oboje veoma dobro upoznati sa karakteristikama teroara i specifičnostima autohtonih i lokalnih sorti koje su ranije često bile i slabije ocenjene na Decanteru zbog razlika u odnosu na dobro poznata internacionalna grožđa. Uz učešće pojedinih ocenjivača iz regiona može se reći da ovogodišnje nadmetanje donosi daleko veća očekivanja vinarima sa Balkana.

Kad je sam proces ocenjivanja u pitanju puno se radi na fer-pleju. Vina su radi što približnijih uslova u svakom flajtu (već regionalno opredeljenom) podeljena prema zemlji iz koje dolaze, regionu, boji, sorti grožđa, stilu, berbi i ceni.

Cenovni razred ima posebno značenje pa su etikete svrstane u one koje koštaju do 9,99 funti, što je početni nivo cena, srednji donji (od 10 do 14,99), srednji gornji (od 15 do 19,99), premijum vina (od 20 do 29,99), super premium (od 30 do 49,99), te butik/ikon klasu preko 50 funti.

London Food and Drink Photography Decanter World Wine Awards Judging London 2021 Nic Crilly Hargrave
Foto: Decanter 2022 / Nic Crilly Hargrave

U procesu ocenjivanja prvo se dodeljuju bronzane (86-89 poena), srebrne (90-94) i zlatne medalje (95-96), u drugom stepenu se degustacijom između zlatom ocenjenih vina pojedina nagrađuju platinastom medaljom (97-100 poena), a posebno zanimljiva je činjenica da ako vino košta ispod 15 funti osvaja i priznanje Value Platinum što je neka potvrda best buy odrednice.

Konačno, na posebnoj sesiji ocenjivanja četiri kopredsednika žirija se nakon ponovne degustacije opredeljuju između nosilaca platinastih odličja koja će vina poneti i naslov Best in Show uključujući sveukupne odlike vina od sortnosti do cene.

Sve sudije, uključujući starije sudije među kojima je od ove godine i Igor Luković iz Srbije, kao i regionalne predsedavajuće, nadgledaju četiri kopredsednika: Ronan Sejburn MS, Sara Džejn Evans MV, Endrju Džeford i Majkl Hil Smit MW.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi