Pink Day za neupućene

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Photo: Melike Benli by Pexels Photo: Melike Benli by Pexels

U Zagrebu se ovih majskih dana, a kad inače nego u sred proleća, održava deveti međunarodni festival ružičastih vina Pink Day. Prilika je to da se iskažu sve draži grožđanog soka obogaćenog alkoholom u svom najzavodljivijem koloritnom agregatnom stanju.

Reći ćete da to samo žena može da zamisli i izvede. I u pravu ste, evo već deveta je godina kako jedna od najglasnijih zagovornika ružičastog pokreta u regionu Sanja Muzaferija organizuje ovaj poseban dan koji okuplja izlagače iz više zemalja. Ove su godine tu iz Italije, Srbije, Austrije, Slovenije, Hrvatske. Izlažu se ružičasta mirna, penušava vina i šampanjci. Vina koja pružaju univerzalni događaj ako sklopite trepavice i zatvorite oči. Mogu vam se tad činiti bela, crvena, crna, a ona su zapravo roze. Uostalom tako nekako povremeno činite i kad je ON u pitanju, zar ne?

Ali neizostavna je činjenica da su roze vina odličan izbor i kad se nađete između crvene i bele livade, i kad zapeče sunce, zašušte talasi, grlo zariba od pesme i smeha. Rose može otvoriti apetit (ne samo onaj gastronomski), ali i sprati višak soli sa nepca ili suza sa obraza, bolje nego cleaner za make up.

pexels amer aryaei 3205448
Photo: Amer Aryaei by Pexels

Prodaja roséa u Francuskoj veća je nego prodaja belih vina, u New Yorku se održava Pinknic, festival ružičastih vina i muzike sa obaveznim dress kodom u ružičastoj i beloj boji, dok je hashtag #roséallday milenijumskoj generaciji jedan od omiljenijih.

U svetu u kome razlika između polova sve više postaje taboo tema, rose je nešto što svi podjednako još možemo bezrezervno voleti i konzumirati. Zato ne zaboravite doći 21. i 22.maja na svečanost ove boje Pink Day u zagrebačkoj Laubi:kući za ljude i umetnost. Bićete u prilici da probate brojne etikete sa upravo održanog ocenjivanja Vinskih zvijezda 2022 među kojima i premijerno novi rose Bobe Živojinovića Vertiz 2021 Rose de Pinot Noir, njegove nove vinarije Vertiz vina ocenjen sa četiri zvezdice. Ne znamo da li će i Brena navratiti ali Vertiz jeste živi dokaz da je pravom frajeru roze omiljena boja.

Pink sestre, živele i zdrave bile!

nazad na vrh

Srodni tekstovi