Jedan roze od sto žena

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Jedan roze od sto žena

Promocijom u beogradskom hotelu Indigo publici se premijerno predstavila Vinarija 100 žena svojim trenutno jedinim i prvim vinom 100 Rose Merlot ili još jednostavnije Merlo Roze.

Reč je o, za ovdašnje prilike, jedinstvenom projektu gde se veliki broj žena okupio u klaster oko zajedničkog cilja, stvaranja kvalitetnog vina sa nekih 30 do 40 hektara na poziciji Vele Polje kraj Niša gde se trenutno uspostavljaju zasadi ali gde već ima i onih iz različitih godina.

HMV 4143

Priča započinje jednim vinom, jednom sortom (merlo), a u ovom trenutku entuzijastička sinergija raste pa je već oko 50 dama uključeno. Priča se da postoji i poduža lista čekanja a uslov je da svaka žena mora imati makar mali komadić zemlje koji će uneti u ovo zajedništvo.

U ovom trenutku dok se ne sagradi centralna zgrada na ulazu u posed, i vinarija koja će biti izmeštena, vino se radi u prijateljskoj vinariji i destileriji Pruna, a za sledeću godinu sprema se puniji merlo koji je trenutno je u drvetu.

100 zena

Roze koji smo probali privlačan je mirisom jagode na nosu, nešto osetnijim alkoholom u prvom trenutku (14%), da bi ubrzo razvio drugačije, kompleksnije note odajući čvršću, gotovo mušku strukturu.

To je kvalitet koji će svakako biti univerzalno prepoznat, pogotovo u meditativnom smislu uživanja u roze vinu. I društvu 100 žena.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi