Godina noviteta iz Podruma Vukoje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Godina noviteta iz Podruma Vukoje

Nedavno otvorena bašta vinoteke Vinska galerija Vukoje u Beogradu u ulici Strahinjića Bana donela je najavu uzbudljivog vinskog leta u vinariji Podrumi Vukoje iz Trebinja.

Posebno uzbuđenje izazvala je Hercegovačka Žilavka 2021 za koju vlasnik vinarije Radovan Vukoje kaže da je među najboljima do sada. Oštar, istovremeno ugodan miris agruma, ali i meda, široko kruži unutar čaše. Sočne i primetne kiseline u trenutku rashlađuju sve, dok nepce ne ispuni ozbiljan koncentrat strukture, ukusa i retronazalnih mirisa koji ostaju dugo u pamćenju.

Vukoje (10)

Ovo vino priča specifičnu priču zemljišta na kojem uspeva, prvenstveno kamena iz kojeg loza raste. A u želji da to maksimalno istakne, Vukoje vina radi sa što manje intervencija u podrumu.

- Sva naša vina, a posebno bela, krasi izrazita mineralnost – objašnjava Vukoje dok pokazuje na telefonu fotografije preseka tla u Zasad polju u Trebinju, odakle grožđe za ovo vino dolazi.

WINE GARDEN PRVI DAN (310)

Iz iste godine i sa sličnim svojstvima su još dva letnja auduta velike svežine. Prvi je Bijela Tribunia, kupaža sorti šardone i malvazija. gde od šardonea dolazi voćnost a od malvazije cvetne note. Drugi je Tamjanika iz linije Galerija, jedno od najpopularnijih Vukojevih vina. Ugodno iznenađeni potentnošću gizdave sorte koja je u hercegovačkom podneblju dala vrhunsko vino, ovu tamjaniku ne treba porediti sa onom iz Župe, već uočiti kako je ovu specifičnu vinsku priču izgradila majstorska vizija i pristup sorti Radovana Vukoja.

WINE GARDEN PRVI DAN (205)

Sa prvom najavom visokih temperatura roze vina su svakako u fokusu i sve više razbijaju predrasudu da je reč o „ženskom vinu“. Na otvaranju Vukoje bašte u Beogradu neprestano se tražila čaša više. Sjajno se pokazao lagani i pitki, a istovremeno voćni i cvetni Tribunia Vukoje Rose od sorte vranac. Međutim, Burgundac Rose Premium rađen kao Sancerre privukao je dodatnu pažnju poznavalaca vina. Nakon godinu dana odmaranja na talogu, ekstra suv i kompleksan opasao je oko sebe kremastu strukturu i postao posebno gladak.

WINE GARDEN DRUGI DAN (3)

Od prošle godine krenulo je i obnavljanje vizuelnog dela portfolija u izvedbi dizajnerskog studija Organizacija iz Pule.

- Boje na etiketi asociraju na ono što se u njima nalazi. Kolorit slika vino pre otvaranja, pa kada govorimo o širazu na etiketi dominiraju purpurni tonovi, dok recimo kod tamjanike svežina na zelenoj boji otkriva vegetativnu notu – kaže Vukoje.

Sve u svemu, pregršt noviteta iz poznate hercegovačke vinarije najavljuje uzbudljivo leto.   |

Aperitivo bar u srcu vinograda

Početkom jula u Trebinju otvara se Aperitivo Shop & Bar, lokal degustacionog tipa u vinogradu Zasad polje u sklopu Vukoje kraft destilerije.

Predviđeno je oko 60 mesta, uključujući i baštu usred vinograda koji se trenutno nalazi u poslednjoj godini konverzije ka organskom, gde između čokota pasu ovce i jagnjad. Takođe, u okviru radnog vremena od podneva do 20 časova gosti će moći da obiđu i postrojenja destilerije, te da se upoznaju na degustacijama sa likerima, rakijama, maslinovim uljem i naravno vinom.

Foto: Ivana Čutura, Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi