Ivanovićevo vino No ½ 2018 na vrhu Balkana

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Veliko priznanje za legendarnog vinara iz Župe, Dragoslav Gaga Ivanović Veliko priznanje za legendarnog vinara iz Župe, Dragoslav Gaga Ivanović

Među brojnim nagradama za srpska vina na The Balkans International Wine Competition 2022 izdvojila se ona za kupažu No ½ 2018 vinarije Ivanović iz Aleksandrovca koja je uz dvostruko zlato osvojila i trofej za najbolje crveno vino ovog takmičenja.

Pored ovog velikog priznanja vinarija Ivanović dobila je i zlatna odličja za vina Prokupac 2019 i Tamjanika 2021. Nagradu je na svečanoj ceremoniji preuzeo Ivan Ivanović, koji je posle iznenadne smrti oca Dragoslava Gage Ivanovića krajem 2020. godine preuzeo da vodi brigu o ovoj uglednoj vinariji.

- Iskreno, zatekla me informacija. Bio sam uzbuđen i srećan u isto vreme, preplavile su me emocije jer smo ovakvu nagradu dugo čekali. Trofej  je zapravo Gaga osvojio, ja sam ga samo preuzeo. Mnogo nam znači ta potvrda i drago mi je da je baš vino No ½ dobilo priznanje ovog ranga – kaže Ivan.

vinarija Ivanovic138 00060
Budućnost vinarije na očevim temeljima, Ivan Ivanović u svom vinogradu

Odavno je očigledno da se u boci „Polovinke“, kako ju je Gaga iz milošte zvao, nalazi nešto posebno, sublimat odnosa prema vinogradu, prirodi, zemljištu, položaju i tradiciji vinarenja u Župi. Kako bi on danas prokomentarisao uspeh?

-  Gaga bi to sigurno prokomentarisao u svome stilu veoma skromno. Verujem da bi se samo ponosno nasmejao i rekao: „Lepo, baš lepo” – ubeđen je Ivan.

Vino No ½ 2018 Ivanović je kupaža 50% prokupca i jednakih delova merloa i kaberne sovinjona, moćnog tela sa mnogo tanina, dobrim kiselinama, pre svega voćno na ukusu i sa 16% alkohola ipak u savršenom balansu. Poseduje i veliki potencijal za starenje.

Šta zapravo odlučuje u ovakvim situacijama kakva je bila na ocenjivanju u Grčkoj da se vino popne na vrh Balkana? Ivan kaže da ne bi znao, ali da će Gagin vinarski duh biti prisutan i u nekoliko narednih berbi ovog vina.

- Siguran sam da odluka ocenjivača nije bila laka. Inače, prva berba za vino No 1/2 koju sam samostalno odradio je iz prošle godine i trenutno je u buradima. Na tržište će tek za par godina. S druge strane, Tamjanika 2021 je zapravo moje prvo samostalno vino nagrađeno zlatom na ovom takmičenju!   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi