Jungić Riesling na Dorćolu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Vinarija Jungić/promo Foto: Vinarija Jungić/promo

Specijalna etiketa Jam Riesling 2017 posebne sorte za specijalnu kuhinju, tako bi se mogla nazvati saradnja vinarije Jungić iz Republike Srpske i restorana JaM u Beogradu, jednog od 14 gastro svetilišta Srbije koja su ušla u čuveni Mišlin vodič.

Vinarija Jungić iz sela Markovac nedaleko od Banja Luke sve je zastupljenija u krugovima ovdašnjih ljubitelja vina. Sjajno posložena i harmonična vina sa dozom egzotike jer nije tako česta premijum tamjanika iz BiH ili vranac sa severa Republike uz druga vrhunska vina od internacionalnih sorti, privukla je pažnju čuvenog JaM (Just a Maestro) restorana, ali i jedno posebno vino iz ove vinarije namenjeno najzahtevnijim gostima.

Vinarija Jungic 09
Srđan Zrilić, predstavnik vinarije Jungić 

Reč je o vinu od sorte rajnski rizling iz izuzetne berbe 2017 koji se do dolaska u Beograd zbog veoma limitiranog broja boca mogao piti isključivo u ovoj vinariji okruženoj čarobnim prirodnim okolišem. Ko god je imao priliku da ga  proba nije štedeo oduševljenje a restoran Jam je za ovo vino koje je dobilo naziv Jam Riesling 2017 uradio čitav spoljni identitet, dizajn kao i izbor papira etikete.

Intenzivne žuto-zlatne boje ovo vino na mirisu pruža arome zrele žute jabuke dok je ukus ponajviše citrusni no takođe prati nos mirisima i ukusima istih veoma zrelih žutih jabuka. Duga završnica kojom dominiraju elegantne kiseline lagano poprima tercijare te daje finu dozu petroleja na momente.

Jungic vinogradi 21
Vinogradi vinarije Jungić

Ali ovo vino ima i onu drugu, bitnu odrednicu za velike kuhinje, a to je da sjajno prati i prožima brojna jela: rečnu ribu, jagnjetinu, pečenje, jake žute sireve, patku, morske plodove. Neće ga odbiti ni začinjena tajlandska kuhinja, dok se uz navedenu aromatiku kao logična završnica pominju kolači sa jabukama ili tart od limuna. A kako je vino sa Markovca dospelo na Dorćol?

- Za nekakvu degustaciju naših vina u restoranu JaM poslali smo i taj Riesling koji dolazi iz jednog malog našeg vinograda – objašnjava predstavnik vinarije Jungić Srđan Zrilić - Ranije sam nekoliko puta posetio restoran i gledajući njihove vinske karte zaključio da vole drugačije stvari kad je vino u pitanju. I nismo pogrešili, jer već nakon probe javili su nam da je rizling izuzetan. S obzirom na to da ranije Riesling praktično nije izlazio iz vinarije, da ga malo ima i da lično veoma volimo da ga konzumramo, za trenutak smo razmišljali. No, još jedan je razlog prelomio a to je, da bi bila šteta da ga ne proba jedan deo beogradske, tj svetske publike koji to zaista zaslužuje. A nama ostaje veliko zadovoljstvo da se naša vina nalaze u eminentom restoranu sa vrhunskom kuhinjom uz osećaj da su ljudi prepoznali naš kvalitet kao i posebnost tog rizlinga.

Pored ovog vina na karti restorana JaM mogu se naći i Jungić vina Temjanika Premium, Cabernet Sauvignon Premium i Vranac Premium.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi