Nova Dina za Nišlije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nova Dina za Nišlije

Novo izdanje najboljeg srpskog vina 2021. godine po izboru međunarodnog žirija BIWC, penušavca Dina Brut 2020 Vinum, predstavljeno je u Nišu na jednom od najpopularnijih letnjih vinskih festivala Naissus Wine & Fine Fair.

Divna se zgoda zgodila posetiocima vinskog sajma na niškoj tvrđavi da su u prilici da među prvima probaju novu berbu tradicionalno rađenog penušavca Dina iz vinarije Vinum u Sremskim Karlovcima koji je na nepodeljene kritike naišao premijerno već pri prvom susretu sa vinskim stručnjacima ali i redovnom publikom. Priču je dodatno začinio balkanski trofej (BIWC), kao i titula najboljeg penušavca te iste 2021. godine u izboru Vino.rs.

WG Vinum 01

- Novo izdanje Dine je nešto čemu se još uvek radujemo i potanko ga ispitujemo – kaže Milan Radović predstavnik vinarije. – Sa publikom je potpuno drugačija slika, oni to očito rade brže i efikasnije jer samo od jutros je u Beogradu naručeno i prodato pet kartona ovog penušavca. Nešto što svakako govori u prilog činjenici da naši ljubitelji vina sve više prihvataju mehuriće kao idealno letnje osveženje, a sa druge strane da je Dina očito pogodila ukus i kvalitetom ono što se od vrhunskog penušavca očekuje.

No, nepodeljeno interesovanje na štandu Vinuma od prvog trenutka vlada i za Rose 2021 od sorte pino noar. To je vino letnjih voćnih i cvetnih nota sa dovoljno ozbiljnosti i mineralnosti da posle početnog osveženja zaintrigira čula.

WG Vinum 04

Pored ove dve etikete u gužvi oko štanda se često čuju upiti za Vinumov sovinjon blan ali i Grašac. Zanimljivo je sabrati utiske i analizirati te upite pogotovo u onom delu gde se odlučuje da li se više traži „italijanski rizling“ ili „grašac“?

- Da, da, mislim da je grašac definitivno pobedio! – smeje se Radović.  |

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi