Zlata za Malču

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Zlata za Malču

Vinarija Podrum Malča iz predgrađa Niša ostvarila je zapažen uspeh osvajanjem zlata za vina od sorti grašac i sovinjon blan na nedavno održanom nadmetanju Open Balkan Wine Trophy.

Decenijama nipodaštavani italijanski rizling sve se više flašira pod starim imenom grašac, ali vina koja dolaze sa juga iz Podruma Malča „prete“ da rezultatima pomire zagovornike nekog od ovih naziva.

Istina je da je vino Anonymous Italijanski rizling 2019 Podrum Malča najbolje zlatom ocenjeno vino u konkurenciji belih (93 poena), da je sveži Anonymous Sovinjon 2021 Podrum Malča takođe zlatan sa 90 bodova, a da je vino pod imenom Anonymous Grašac 2020 Podrum Malča osvojilo „tek“ bronzu sa 84 poena, ali tu treba uzeti u obzir i to da su u konkurenciji bile skoro sve najpoznatije domaće vinarije i njih nekoliko koje predstavljaju vinski vrh Balkana.

zlata
Nagrađena vina iz vinarije Malča

U vinariji su od 2020. godine rešili da ubuduće za Anonymous vina od ove sorte koriste ime grašac, ali ne žele ni da se odreknu ranijih berbi koje pod imenom italijanski rizling pokazuju izuzetna svojstva daljim odležavanjem u boci što je nadmetanje na Beogradskom sajmu u potpunosti dokazalo.

-Najavili smo prilikom svečanog otvaranja amfora pre par meseci da je vreme da Anonymous treba da izađe iz anonimnosti, i to se upravo i desilo – ubeđen je enolog Milan Aleksić. - Uz Italijanski rizling 2019 i Sovinjon 2021 koji su se pozlatili poslali smo i sveži Grašac koji je osvojio bronzu. On u ovom trenutku ima daleko manji broj poena od zlatnog rizlinga ali kada ga ponovo pošaljemo na ocenjivanje, za dve ili tri godine, sasvim sigurno ćemo za njega dobiti jako visok broj poena. Time ulazimo u priču koju znamo već dugi niz godina kako je to sorta koja odležavanjem daje fantastične rezultate i dodatni kvalitet.

Upravo iz tih razloga u vinariji su stopirali prodaju Italijanskog Rizlinga iz berbe 2017 koga je ostalo petstotinak boca u arhivi na praćenju razvoja i dostupan je isključivo u restoranu objekta Podrum Malča.

malca zlata 2
Bora Jović, vlasnik vinarije Podrum Malča, enolog vinarije Milan Aleksić i Borin sin Vukašin Jović, treći član tima koji je neumorno promovisao „novi vinski dah juga“.

- Iskreno verujem da bi taj rizling na ovom nadmetanju bio još više zapažen ali ga nismo doneli jer ne bi bilo fer da ocenjujemo takvo vino i dobijemo visoke nagrade za nešto što širi krug publike neće moći da nabavi na tržištu i degustira – dodaje Bora Jović, vlasnik vinarije.

Ove godine berba u Jovićevim gotovo organskim vinogradima na 500 metara nadmorske visine još nije počela a uz grašac i sovinjon, te crnu tamjaniku u roze varijanti, vina koja se uvek rade, u najavi je i barrel fermented crveno mirno vino od crne tamjanike značajno tamnije boje. No potpuna originalnost, jedinstven ukus, neobično duga i zrela voćna završnica sa brojnim tercijarnim ukrasima sigurno je razlog što se baš Italijanski rizling vinuo u sam vrh domaće vinske scene po oceni eminentnog žirija u kome je sedelo čak pet sudija sa titulom Master of Wine.

- Volim da pomenem ono što je i Milan zapazio a to je da se grašac u vinogradu iz godine u godinu ponaša veoma slično i da je isto takav i u podrumu – objašnjava Bora Jović. – Od 2017. godine u kontinuitetu držimo pažnju na njemu i postaje očigledno da je sorta zahvalna, kako za negovanje tako i za postupke u preradi. Nije nepredvidiv pri fermentaciji bez obzira na to da li je godina dobra ili loša i jednom rečju, grašac je sorta sa kojom nema brige. Mada je moguće da je to i rezultat ovog našeg teroara iz Malče, što ćemo i objasniti u narednom periodu. Sa grašcem smo tek počeli.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi