Organska vina Španije stižu u Srbiju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: ICEXOscar-Pipkin Foto: ICEXOscar-Pipkin

U duhu ekološki održive proizvodnje i savesnog vinogradarstva kojim se vodi računa o zaštiti životne sredine, Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu organizuje 20. septembra Degustaciju odabranih španskih vina koja će se ovom prilikom premijerno predstaviti vinskim profesionalcima i srpskoj vinskoj publici.

Trend ekoloških proizvoda je jedna od potencijalno polemičnih tema današnjice: dok ga jedni smatraju neminovnošću, drugi ga doživljavaju kao tek dobru marketinšku priču. Bilo kako bilo, rastuća zabrinutost za budućnost planete nameće nam obavezu razmišljanja o održivijim modalitetima proizvodnje, pogotovo kada je reč o hrani i piću, što neminovno uključuje i vino, voljeno piće bogova u kome uživaju smrtnici širom planete. Trend proizvodnje ekoloških ili organskih vina uveliko se ustoličio i intenzivno se razvija svuda, pa tako i u Španiji, kao jednom od najvećih proizvođača vina na svetu.

Iako verovatno već predstavlja opštepoznatu činjenicu, možda je dobro podsetiti se da se organskim vinom, grubo govoreći, smatra samo ono koje je napravljeno od organskog grožđa, uz upotrebu organskih kvasaca. U njegovoj proizvodnji zabranjene su sorbinska kiselina i desulfurizacija, dok nivo sulfita mora biti niži nego kod konvencionalnih vina.

ICEXHeinz Hebeisen
Foto: ICEXHeinz-Hebeisen

Španija se u svetu ističe kao zemlja sa najvećom površinom pod vinogradima, sa blizu milion hektara zasada. Ujedno, kada je reč o ekološkoj proizvodnji vina, ova iberijska zemlja je i apsolutni lider u pogledu površine pod organskim vinogradima koji čine više od četvrtinu (27%) svih organskih zasada vinove loze u svetu.

Upravo to su razlozi zbog kojih verujemo da će ova organska vina, prema nekima ujedno i onaj najiskreniji odraz vinske Španije, upotpuniti i nadograditi već zaista bogatu vinsku scenu Srbije. Konkretno, domaća publika imaće priliku da uživa u organskim penušavcima vinarije Alta Alella (D.O. Cava), crnoj i beloj garnaći iz Aragona vinarije Bodegas Tempore (I.G.P. Bajo Aragón), monastelju iz Humilje (D.O. Jumilla) vinarije Bodegas Luzón, kao i čuvenom tempranilju i masuelu iz Riohe (D.O.Ca. Roija) vinarije Bodegas Ondarre, odnosno Ribere del Duero (D.O. Ribera del Duero) vinarije Prado Rey.

Namenjeno profesionalcima

Degustacija je namenjena prvensteno profesionalcima u vinskom i HoReCa sektoru. Za dodatne informacije kontaktirajte Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu putem emaila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Degustaciju vodi g. Marko Marjanović, nosilac ICEX diplome Spanish Wine Specialist.

nazad na vrh

Srodni tekstovi