Iznenađenje s peska

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Iznenađenje s peska

Nedavno održan Wine Vision by Open Balkan na Beogradskom sajmu pod patronatom predsednika Srbije pokupio je pregršt medijske pažnje, ali je među profesionalnim delom publike posebnu znatiželju izazvala odluka respektabilnog međunarodnog žirija da za najbolje belo vino manifestacije proglasi Pesak sivi 2021 malo poznate vinarije VRT iz bačkog sela Riđica nedaleko od Sombora.

Istina ova etiketa je dve godine zaredom dobijala zlatno odličje na BIWC (Balkan International Wine Competition), ali naziv najboljeg belog vina na manifestaciji gde su se predstavile praktično sve vinarije iz Srbije i još dosta toga vrednog iz regiona je ipak bilo iznenađenje.

Radoslav Tripković (8)
Važno je da se vino uklapa s lokalnom hranom, Pesak sivi 2021

- Dao sam na ocenjivanje samo to jedno vino i bio sam ubeđen da će dobiti dobru ocenu jer smo već s njim ostvarivali odlične rezultate, ali da će žiri u kojem je čak pet Master of Wine proglasiti moje vino za najbolje na ovako velikoj smotri nisam mogao ni da sanjam – kaže Radoslav Tripković, koji je u avanturu proizvodnje vina ušao pre desetak godina.

Grožđe za ovo vino dolazi iz desetak godina starog vinograda posađenog na peskovitoj podlozi. Berba je obavljena nešto kasnije, a grožđe je pre fermentacije provelo 14 dana u tanku za hladnu stabilizaciju na temperaturi od 4 C. Nakon fermentacije u čeličnim sudovima vino je doseglo respektabilnih 14,34 % alkohola i zatim flaširano u oko 1.400 boca.

- Pino griđo je moja velika ljubav, veselo vino koje nosi radost. I zato sam krenuo da ga sadim mada su me mnogi upozoravali da toj sorti pesak kao podloga baš i ne prija. Ali, uz malo drugačiji tretman loze u vinogradu uspeli smo da dobijemo odličan plod i posle je sve lakše – objašnjava Tripković čija je želja, kaže, da napravi najbolji sivi pino na svetu!

Radoslav Tripković (1)
Skriveni vinski vrt na severu Bačke, Radoslav Tripković u svom vinogradu

Za sada može da bude ponosan i na ovo što je za kratko vreme postigao uz svesrdnu pomoć supruge Gabrijele i troje dece.

- Meni je važno da moje vino bude kompatibilno s lokalnom hranom, drugim rečima da naš sivi pino može da „iznese“ bački doručak. Ubeđen sam da smo jedina vinarija u svetu koja služi to vino uz leba, masti, paprike i soli!

Na talasu uspeha vinarije VRT još dvojica vinara iz Riđice posadili su sivi pino, dok Tripković planira zasade uskoro i da proširi. Sve to nagoveštava bolje vinarske dane u ovom kutku na severu Bačke gde su, kažu, nekada postojali značajni vinogradi, a o čemu svedoče i pojedini čokoti stari stotinak godina u okolnim vinogradima.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi