Kozlović Selekcija za nove visoke domete

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kozlović Selekcija za nove visoke domete

Đanfranko (Gianfranco) Kozlović je verovatno najuspešniji hrvatski vinar poslednjih desetak godina, a njegove malvazije praktično sinonim za uspeh te istarske sorte. Uz osnovnu svežu Malvaziju tu je i Santa Lucia koja dolazi iz istoimenog vinograda, te Selekcija čija je nova berba iz 2020. godine upravo stigla i na tržište Srbije.

Malvazija Selekcija Kozlović pojavila se prvi put s berbom 2016 i odmah stekla veliku naklonost ljubitelja vina. Ideja je bila da se napravi gastronomsko vino koje će stilom biti između bazne malvazije i one koja dolazi iz vinograda Sana Lucia. Reč je, zapravo, o svežoj malvaziji odnegovanoj u čeličnim sudovima koja pred kupce stiže nakon godinu dana odležavanja i u čiji sastav ulazi isključivo najbolje grožđe koje vinarija Kozlović poseduje.

Final DUS 1731
Malvazija kao otisak istarskog podneblja, Đanfranko Kozlović

- Vino je nastalo iz moje želje da publici i restoranima ponudim sveže vino puno sortnosti i voća, a da istovremeno bude sočno i obilno u intenzitetu sa završnicom koja se pamti – kaže Kozlović. - Grožđe dolazi iz vinograda posađenog 2007. godine na poziciji Santa Lucia, našem najcenjenijem nasadu odakle je ručnim izborom posebnih grozdova dobijena ta sočnost, dok je vinifikacija nalik onoj kod sasvim sveže malvazije, dakle isključivo inoks, plus odležavanje u boci.

Inače, vinograd Santa Lucia daje uvek mali prinos što je posledica zelene berbe, a velik deo tih nasada je u ekološkom režimu čiji se parametri egzaktno prate. Zahvaljujući tome, te minimalnim intervencijama u podrumu, vino je jasan odraz Kozlovićevih vinograda u zapadnoj Istri i istovremeno trasira mogući put razvoja modernih malvazija.

O kvalitetu Selekcije dovoljno govori i platinasta medalja sa 97 bodova osvojenih na Decanteru za berbu iz 2017. godine, a taj uspeh lako bi mogla da ponovi i ova iz 2020. godine koja je već pobrala mnoštvo odličnih recenzija.

Final DUS 1731
Po ukusu ljubitelja vina i vinskih sudija, Selekcija Malvazija 2020 

Evo šta o njoj misli jedan od iskusnijih Decanterovih sudija Robert Gorjak:

- Berba 2020 ima lepu, umereno intenzivnu zlatnu boju i divan sjaj. U početku suzdržana, gotovo zatvorena, u dodiru s vazduhom rascvetava se u pravi buket čistih aroma u kojima dominira zrelost voća breskvastih nota. Oseća se i naznaka anananasa, dašak orijentalnih začina i vanilijska komponenta bez obzira što je vino odnegovano isključivo u inoksu. Na nepcu je suvo, prijatno, osvežavajuće, izvrsno balansiranih alkohola. Umerenom kiselinom i skladnim telom, dosledno kao i u prethodnim berbama, Selekcija 2020 poseduje finu slanost i raskošnu svežinu. Na kraju, ako vas zanima potencijal odležavanja, Selekcija će u izvrsnoj formi biti barem do 2028. godine!

Ovome valja dodati i to da se radi o vinu koje bez problema prati mnoga jela: plodovi mora, bela riba, rižoto, svemu tome će biti dobar partner, dok ga ljubitelji mesa mogu sljubiti s belim mesom pernatih životinja, pri čemu se onim odvažnijima može preporučiti da ovu malvaziju probaju s blago začinjenom azijskom hranom.   |

financirano sredstvima EU

nazad na vrh