Regionala 2022: Regionalno vinsko blago na dlanu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Regionala 2022: Regionalno vinsko blago na dlanu

Beograd će 5. novembra ponovo biti centar vinskog regiona kada će u dvorani Hotela Metropol Palace po drugi put biti održana velika izložba vina od autohtonih sorti Regionala.

Po mišljenju najvećeg dela profesionalne javnosti, Regionala je prošle godine bila najbolja vinska manifestacija u Srbiji, a ovogodišnje izdanje obećava u najmanju ruku podjednako uzbudljiv događaj.

REGIONALA 2021 (248)
Prošlogodišnja Regionala bila je proglašena za najbolju vinsku manifestaciju Srbije

Na programu je više od 5o renomiranih vinarija koje će u subotu 5. novembra od 14 časova predstaviti vina od lokalnih regionalnih sorti. Biće to prilika da se na jednom mestu sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih ovdašnjih sorti, sve ono što naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi sveta, od prokupca, plavca malog i vranca, preko tamjanike, pošipa i malvazije, od terana, blatine i rebule, graševine i morave, žilavke i furminta, probusa i kadarke, pa sve do manje poznatih vina od sorti kakve su lipolist, smederevka, bogdanuša, darnekuša, škrlet, sremska zelenika, seduša, rukatac, mekulja, pušipel, zlatarica, grk, parč, trnjak, sansigot, žlahtina, kratošija, krstač, crljenak, babić, neoplanta, sila, debit, zelen, trojišćina, refošk... Sve zajedno oko 50 sorti od kojih se prave neka od najuzbudljivijih i najcenjenijih vina u regionu. Prava vinska avantura!

Temet 2019 (35)
Autentični vinski otisak Srbije kroz lokalne sorte, Nebojša Aleksić

Na spisku učesnika nalaze se mnoge danas vodeće srpske vinarija koje u vinogradima i podrumima neguju tradiciju vina od lokalnih sorti, te brojne manje poznate čija vina zaslužuju podjednaku pažnju. Naravno, u fokusu srpskih vinarija su prokupac, tamjanika i poslednjih godina sve popularniji grašac i morava, sve zastupljeniji probus, furmint, neoplanta, sila, praktično mnogo toga što je u poslednjoj deceniji napravilo razliku i uzdiglo srpsku vinsku scenu u vrhu regiona.

- Ovo je po meni bila najkvalitetnija vinska manifestacija u Srbiji prošle godine i veliko nam je zadovoljstvo što ćemo ponovo učestvovati s našim vinima od tamjanike, prokupca, smederevke i morave – kaže Nebojša Aleksić, vlasnik vinarije Temet koja je dva puta uzastopno u poslednje tri godine proglašavana za najbolju u Srbiji.

Kozlovic (129)
Identitet je u regionalnim sortama, Đanfanko Kozlović

Uz srpske vinarije, najveći deo izlagača dolazi iz Hrvatske koja je vodeća u regionu po broju autohtonih sorti. Iz Istre stižu vrhunske malvazije i terani vinarija Kozlović, Fakin, Veralda i Zigante, dok će bogato autohtono nasleđe Kvarnera predstaviti vinarije Katunar Estate Winery i Šipun s ostrva Krk, gde će glavnu ulogu imati sorte žlahtina, sansigot i trojšćina, ali i najseverniji plavac mali iz vinograda Katunar Estate Winery na Krku.

KATUNAR (78)
Čudesna lokalna vina, Toni i Anton Katunar iz Katunar Estate Winery na Krku

- Veliki broj autohtonih sorti predstavlja najveće vinsko bogatstvo čitavog regiona i zato nam je izuzetno drago da postoji jedan ovakav sajam gde upravo te sorte mogu da dođu do punog izražaja – kaže Đanfranko Kozlović, vlasnik poznate istarske vinarije Kozlović koja je odigrala jednu od ključnih uloga u strelovitom usponu malvazije.

Iz Dalmacije dolazi veliki broj lokalnih sorti, a na Regionali će svoje autohtone vinske bisere predstaviti vinarije Bibich, potom organska vinarija Jokić, Testament iz okoline Šibenika kao i Stina sa Brača, ali to nije sve. Za beogradsku publiku posebno će biti zanimljivi nastupi korčulanskih vinarija Toreta i Radovanović s Korčule, te Braća Plančić s Hvara gde su sve tri prvi put u Srbiji.

Igor Radovanovic (28)
Beogradska premijera jednog od najskupljih vina Hrvatske, Igor Radovanović i Heritage kupaža grka i pošipa

Vinarije Toreta i Radovanović vode dvojica mladih vinara Frano Baničević i Igor Radovanović i dolaze iz najvinskijeg korčulanskog mesta Smokvica, inače rodnog mesta pošipa, prve bele sorte koja je dobila zaštićeno geografsko poreklo u Jugoslaviji. Uz nekoliko spektakularnih varijacija ove sorte, među kojima posebno skrećemo pažnju na Pošip Sur Lie vinarije Toreta i rukatac vinarije Radovanović kao jedno od najzavodljivijih dalmatinskih vina poslednjih godina, pravi kuriozitet biće Radovanovićev grk iz višedecenijski starog vinograda, te jedinstvena kupaža Heritage dobijena od pošipa i grka, jedno od najskupljih vina Hrvatske danas.

Vinarija Braća Plančić osnovana je davne 1919. godine u mestu Svirče na Hvaru i više od 100 godina posvećena je isključivo lokalnim sortama bogdanuša, darnekuša, parč, mekulja i plavac mali.

thumbnail Vinarija Carska vina Andrija Vasilj 100
Prvo predstavljanje u Srbiji, Andrija Vasilj iz vinarije Carsko vino Grgo Vasilj

Iz Slavonije dolaze vina Enjingi, jednog od najuglednijih vinara u regionu Ive Enjingija, te vinarije Feravino, dok će vinarija Štampar iz Međimurja predstaviti zlatnim medaljama na Decanteru nagrađena vina od sorte pušipel, što je lokalni naziv za sortu furmint.

Hercegovačku vinsku ekspediciju na Regionali 2022 predvode čuvena vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja, a tu su još i Anđelić, Nuić i premijerno u Srbiji Carsko vino Grgo Vasilj, čiji je vlasnik Andrija Vasilj glavni pokretač uspešne vinske fešte Blaž Enology koja se održava u slavu lokalnih sorti blatina i žilavka.

Vukoje @ Toreta (12)
Zajedno na Regionali 2022, Radovan Vukoje iz vinarije Podrumi Vukoje 1982 i Frano Baničević iz vinarije Toreta

- Festival vina od autohtonih sorti regiona pravi je format za nas hercegovačke vinare čija je sudbina vezana upravo za lokalne sorte kakve su pre svega žilavka, vranac, blatina i trnjak. To je mesto gde možemo da pokažemo stilsku raznovrsnost tih vina i njihov veliki potencijal – kaže Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Podrumi Vukoje 1982.

Uz makedonske vinarije Tikveš i Chateau Sopot, slovenačke predstavnike Vinokoper i Movia, te crnogorske Plantaže, kao specijalni gosti Regionale 2022 pojaviće se i vinarije iz Moldavije, Turske, Portugala i sa Sardinije sa lokalnim sortama malo poznatim u Srbiji.

Sve u svemu, veliki izazov za ljubitelje vina spremne da krenu vinskim putem kojim se ređe ide i na kojem ima još mnogo toga da se otkrije. Ulaznice za Regionalu 2022, u čiju cenu je ukljućena degustacija svih vina i profesionalna vinska čaša, mogu se kupiti u pretprodaji preko Tickets.rs.  |

Foto: Ivana Čutura, Paun Paunović/Cropix
nazad na vrh

Srodni tekstovi