Premijera Malvazija Barrique 2021 Verkat na Regionali

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijera Malvazija Barrique 2021 Verkat na Regionali

Vino Malvazija Barrique 2021 mlade fruškogorske vinarije Verkat premijerno će biti predstvljeno publici na salonu vina od authotnioh sorti regiona koje će se pod nazivom Regionala održati u Hotelu Metropol Palace u Beogradu 5. novembra.
Vino je pre toga predstavljeno vinskim novinarima u beogradskom restoranu JaM.

- Malvazija barik nastavak je naših malih eksperimenata s ovom istarskom sortom i predstavlja iskorak u odnosu na naše prvo barikirano vino od malvazije iz berbe 2019 – kaže Sonja Vrkatić, jedna od sestara koje vode ovu mladu vinariju.

Verkat degustacija Jam 002
Vinski iskorak od sedam milja, Sonja Vrkatić

Žutozelenkaste boje i zrelog mirisa nastalo je fermentacijom započetom u inoksu a završeno u baricima od mađarskog hrasta zapremine 300 litara. Sur lie postupkom malvazija odležava na talogu šest meseci nakon čega se meša sa 20 procenata vina iz tanka.

Vinarija Verkat poseduje jedinstveni vinograd malvazije na potezu Kaluđerica na Fruškoj gori ali se do 2018. godine vino proizvodilo uglavnom za kućnu upotrebu i tek potom je etiketirano i krenulo na tržište. Standardna malvazija iz tanka ubrzo stiče veliki broj poklonika, a ona iz 2021. godine osvaja zlato na BIWC balkanskom nadmetanju, pa vredno srebro u žestokoj konkurenciji na Svijet Malvazije, takmičenju i izložbi Vinistra vina od ove sorte, te ulazi u TOP 50 najboljih vina Fruške gore.

Verkat degustacija Jam 017
Naše vino je odraz teroara, Danijel Sokolović

Kao da malvazija sa Fruške gore nije bila dovoljno iznenađenje ljubiteljima vina ubrzo se pojavljuje i barikirana verzija iz berbe 2019. Neobična, zanimljiva, ali za stručnjake sa prevelikim uticajem hrasta, ostaje po popularnosti iza klasik varijante sve do pojave ovog vina koje je pred nama iz berbe 2021.

- Ne volim previše drveta u vinu, kada hrast preovlada izgubiš sortu i svako vino dođe nekako isto – objašnjava tehnolog vinarije Verkat Danijel Sokolivić. - Za godinu dana ili dve ovo će vino biti još bolje jer kiseline su garant, a mi na Fruškoj gori nemamo problem sa njima i nema potrebe da ih korigujemo. Jednostavno, u vinogradu smo odradili selekciju, vino je odraz teroara a ovo je limitirana serija od 1.500 boca. Nežnu dozu gorčine koja se kao egzotični začin uvek javi u malvaziji zasigurno ne treba odstraniti, pri čemu mislim da smo uspeli da postignemo da ona nimalo ne smeta. Ne štrči u završnici već samo produžava taj gutljaj i poziva na još.

Verkat degustacija Jam 032
Vrhunska vina uz vrhunsku hranu, jedan od sledova u restoranu JaM

Malvazije Barrique 2021 gastronomsko je suvo belo vino raskošnih kiselina koje tek treba da otkrije sve svoje tajne. A vremena ima jer je struktura zahvalna za odležavanje. Citrusni naleti na nosu gipko se hvataju u koštac sa blagim dodirom hrastovine što svoju ulogu savršeno igra u zaokruženoj strukturi i besprekornom balansu. Pametno upotrebljeno drvo, razigrane sočne kiseline kakve retko koja malvazija ima, sa besprekorno inkorporiranih 13,5% alkohola uz tek fini tračak gorkosti čine svaki gutljaj pravim vatrometom aroma na odgovarajuće kvalitetnoj i zavodljivoj teksturi.

Verkat degustacija Jam 013
Verkatova malvazija je na tragu vrhunskih istarskih malvazija, Igor Luković

- Komentari za prethodno barikirano vino nisu bili da drveta u njemu ne treba da ima, već ne treba da bude takvo drvo – kaže Igor Luković, iskusni vinski sudija. – U vrhunskim barikiranim malvazijama kakva je danas Santa Lucia Đanfranka Kozlovića, kontakt sa hrastom postoji, ali nikada ga nećete prvenstveno primetiti kao vanilinske slatke note. Duže odležavanje na talogu, izbegavanje visokih alkohola, to je put ka eleganciji, ali ne na uštrb kompleksnosti. A upravo to se odigralo u skoku sa one prve barikirane malvazije na ovu iz roda 2021. Ta dva vina su nebo i zemlja.

Vino će premijerno pred publiku izaći na predstojećeoj Regionali, gde će vinarija Verkat predstaviti i svoj višestruko nagrađivani Grašac 4.0 2021, najbolje ocenjeno belo vino na nedavno održanom Open Balkan Wine Vison.    |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi