Simbioza umetnosti i vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Simbioza umetnosti i vina

Tristička zajednica Grada Novi Vinodolski održala je u Marini Novi radionicu slikanja tehnikom vinorel, odnosno slikanja crvenim vinom.

Vinorel je zahtevna slikarska tehnika bliska tonskom akvarelu s time da je spektar boja ograničen tonovima vina, od svetložutih do tamnocrvenih i ljubičastih. Posebno je zahtevan zato što se boja menja tokom samog procesa nanošenja pa vinorel nazivaju i „živom tehnikom“. Prilikom slikanja vino se izravno nanosi na akvarel papir, a gradacija boja se postiže tako da se svaki put pre novog nanošenja sačeka dok se prethodni sloj osuši.

Zadarska pevačica i slikar Marina Tomašević otkrila je polaznicima kako u početku ni njoj nije bilo lako da savlada ovu tehniku, te da je za vinorel potrebno puno strpljenja. Tako je, recimo, sliku konja koju je na radionici pokazala slikala puna dva meseca, sve dok vino na papiru nije potpuno sazrelo i poprimilo nijanse drugačije od onih sa početka slikanja.

Otkrila je polaznicima i nekoliko osnovnih pravila vinorela. Prvo i osnovno pravilo je da se na jednoj slici uvek koristi samo jedna sorta, a drugo je da se u donjem levom uglu uvek potpisuje etiketa vina i godina berbe od koje je slika nastala.

Inače, vina s kojima se crta moraju biti bogata taninom, a na radionici su se koristili Merlot i Cabernet Sauvignon lokalne vinarije Pavlomir, zatim Sansigot i Grand V vinarije Grand Village Estate, Syrah Korlat i plavac mali Ivan Dolac.

- Ovakva se radionica prvi put održala u Novom Vinodolskom, ali s obzirom na odziv i oduševljenje polaznika, sigurno ne i poslednji. Mislim da je vinorel ujedno jako dobar način za promociju lokalnih vina i našeg podneblja. Bilo bi zanimljivo da svaki vinar ima kolekciju vinorela nacrtanu upravo njegovim vinima koju bi na izložbama predstavio uz svoje vino. Bila bi to prava simbioza umetnosti i vina – zaključila je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

Kažimo još i to da je o karakteristikama vina s kojim se slikalo govorila somelijerka Monika Neral.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi