Sagmeister vina na degustaciji u Organskom podrumu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

Šest vina vinarije Sagmeister u vinskom baru Organski podrum u Beogradu bila su pokazna vežba sorti furmint, lipolist i kadarka uz specijalni bonus Pinot Noir Zero 2016 čijeg naslednika iz kasne berbe 2017 Erne Sagmajster najavljuje na proleće uz opasku da će sadržati preko 140 grama šećera kao pravo desertno vino!

Ponuda je potvrdila činjenicu da su ovo vina za kontemplaciju, gastronomska vina i nadasve vina koja zahtevaju ozbiljan pristup u smislu vremena neophodnog da se otvore u čaši do ostvarenja punog potencijala.

1 (1)
Oživljavanje fruškogorskog vinskog nasleđa, nova vina Sagmeister

A da publike za vina bez sumpora ili tek malih naznaka istog ima, jasno je. Nova berba vina od sorte furmint (šipon, moslavac, pušipel) Kanias furmint 2019 odmah je u najvećoj meri izvezena u Berlin, dok je tek nešto malo boca u Beogradu. Osetne kiseline uz fine arome kruške predvode herbalnu završnicu.

I vina Lipolist/Harslevelu 2017 koje je kratko maceriralo ali odležavalo na finom talogu tri godine ima još par stotina boca, dok je oranž verzija sa nula sumpora LH ZERO 2020 ove neobične sorte uz sedam dana maceracije oduševila bez ostatka magijom mineralnosti.

2
U vrhu srpske organske vinske scene, sa degustacije Sagmeister vina u Organskom podrumu

Lipolist je, inače, u Srbiji gotovo zaboravljena sorta iako može da daje izuzetna vina a njene brojne potencijale tek treba istražiti. Loza poreklom negde iz Panonske nizije ili oblasti Karpata, moguće i sa Fruške gore, a posebno je rasprostranjena u Mađarskoj i Rumuniji. Pretpostavlja se da je jedan od roditelja furmint, ali se u knjizi Prokopija Bolića, jednoj od najboljih ampelografskih knjiga s početka 19. veka nalazi veliko belo grožđe koje dosta odgovara opisu lipolista. Da li jeste ili nije teško je reći ali ako i postoje razlike mi ne možemo znati u kakav je on vinograd u to vreme ušao jer čak i na samom čokotu možete naći različite grozdove.

- Furmint je lipolistu apsolutno genetski bliska sorta a u tu grupu spadaju sremska zelenika. Pa čak i frankovka kao crno grožđe je u toj istoj grupi – kaže Erne Sagmajster, verovatno jedini koji u svom vinogradu na Fruškoj gori ima lipolist i proizvodi sortno vino od njega.

Crvena vina na degustaciji obeležila je sorta kadarka. Kadarka zero 2018 je vino koje više ne postoji u prodaji, a iako su Kadarka 2019, kao i Devas Kadarka 2019 upravo krenule na tržište, ni njih gotovo da više nema u prodaji.

3
Vina bez sumpora, izazov za vinske avanturiste

Selekcionisana berba najboljeg grožđa iz singl vinograda dala je vino Devas Kadarka 2019. Bez sumnje kranje elegantno, ozbiljno, slojevito i zaokruženo, no nama se učinilo da je lagana, sveža, bistra Kadarka 2019 razigranih crvenih plamenova i divne kombinacije trešanja, šipka i crvenih ribizli, uz zaljubljive tanine najautentičniji predstavnik ove izuzetne sorte.

I za rastanak, nenajavljeni i nefiltrirani Pinot Noir Zero 2016. Kažu, poslednja postojeća boca kasne berbe koja ipak nije zamišljena sa visokim šećerom ali zato poseduje savršeno ukomponovanih 15,5% alkohola. Nešto za baš svačiji ukus.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi