Antinori najatraktivnija vinska destinacija u svetu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Antinori najatraktivnija vinska destinacija u svetu

Italijanska vinarija Antinori nel Chianti Classico iz Toskane proglašena je za najbolju destinaciju vinskog turizma u svetu na listi World’s Best Vineyards 2022  magazina Wine Enthusiast.

Ova slavna vinarija svojevrsna je institucija vinske Italije u koju je ugrađen trud čak 26 generacija porodice koja se bavi proizvodnjom vina još od 1385. godine! Novi moderni objekat okružen maslinama i hrastovim drvećem podrignut je pre 10 godina i delo je arhitekte Marka Kasamontija (Casamonti). Gravitacioni tokovi, prirodno hladni podrumi koji smanjuju potrošnju energije, samo su deo ekološkog pristupa čitavoj priči koja je daleko šira od ponude obilaska vinarije, izuzetnih vina i gastronomije u restoranu Rinuccio 1180 na krovnoj terasi. Tu se pre svega misli na muzejski deo koji vode sestre Albiera, Alegra i Alesia Antinori, te prostore gde se organizuju seminari i izložbe koji veličaju kulturu Toskane.

antinori cover

Naravno, uz sve to idu i vrhunska vina, neka od njih među najcenjenijima u svetu. Inače, Antinori nel Chianti Classico segment je konzorcijuma Marchesi Antinori, koji obuhvata i druga imanja, uključujući i Tenuta Tignanello. Poseduje 4,6 hektara posađenih uglavnom sortom sanđoveze, ali su tu i lokalne sorte kolorino, kanajolo, malvazija nera, mamolo, kjelegolo, te male količine kaberne sovinjona i kaberne frana.

U svakom slučaju, ukoliko planirate vinsku turu po Toskani, Antinori je nezaobilazna destinacija!

nazad na vrh

Srodni tekstovi