Prva srpska vina sa sertifikatom Demeter

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Prva srpska vina sa sertifikatom Demeter

Vina sovinjon blan Claudivs, rajnski rizling Valerius i traminac Gratianus vinarije Imperator, sva iz berbe 2021 su prva vina u Srbiji sa svetski najpriznatijim Demeter biodinamičkim sertifikatom.

Protekla 2022. godina je bila više nego uzbudljiva za biodinamičku vinariju Imperator čiji se vinogradi nalaze u Erdeviku.

Proširuju se vinogradi, na tržište su krenula vina iz mladog vinograda od autohtonih sorti grašac i sila, osvojene su vredne nagrade i ocene, potvrda o geografskom poreklu, započeta  je izgradnja vinarije, a u restoranu GIG na Novom Beogradu promovisana su prva tri Demeter sertifikovana biodinamička vina koja dolaze iz prvobitno posađenih vinograda 2009 godine.

Djurdja Katić Imperator20
Đurđa Katić, direktorka vinarije Imperator

- Prvo vino za koje smo dobili Demeter sertifikat je Claudivs od 100% sovinjona belog i on upravo izlazi na tržište.  – kažu nam u vinariji Imperator. - Mnogo detaljnije nego kod organske proizvodnje, inspektori za biodinamički sertifikat vas prate od vinograda do poslednjeg trenutka kad ulazi vino u bocu. Uvek se rade analize lista u vinogradu, prati se vino kroz proces prerade i sazrevanja, svaki detalj na etiketi, čepu, kapici, kutiji. Sve mora biti apsolutno po njihovom standardu i ispraćeni svi protokoli. Svaki korak se pomno prati, nama u kontrolu dolazi Demeter inspektor iz Rumunije, analize i procenu  radi inspektor sa Novog Zelanda dok se konačni zaključak donosi u centrali Demetera u Velikoj Britaniji.

 Kako bi Imperator svakoga dana u svakom pogledu napredovao koracima od sedam milja u tim su se uključili vrhunski enolog Jovica Urošević koji pomaže u podrumu kao i Miloš Marković, stručnjak za organski pristup u vinogradu.

Imperator Demetar 001

Biodinamička vina Claudivs, Valerius i Gratianus, iako veoma mlada po godini berbe, što se prvenstveno odnosi na rajnski rizling koga pun razvoj svih aromatskih slojeva tek očekuje, već su spremna za konzumaciju i uživanje. Sovinjon blan je ekstremno pitak i prijatan, traminac iako poseduje skoro svih 15% alkohola perfektno je harmonizovan, sve u svemu velika vina i etalon za razbijanje predrasuda ako još postoje u srpskoj vinskoj kulturi da je biodinamika u vinu samo za odabrane.

> Kontrola za biodinamički sertifikat Demeter je mnogo detaljnija nego kod organske proizvodnje

Kako kažu iz Imperatora, biodinamika nije cilj sama po sebi već odabran put kako bi na najbolji način došli do vina koja u sebi nose autentičnost podneblja, sorte i vizije vinarije.

Imperator Demetar 002

A kao šlag na torti 2022. vinske godine došle su ocene jednog od najznačajnijih svetskih „vinskih noseva“ Džejmsa Saklinga koji je Imperator vinima dodelio visoke ocene. Tako je traminac Gratianus osvojio 92 poena, a Grašac i crvena kupaža malbeka i merloa Qvintillvs po 90.

Konačno iz novog malog vinograda u Rakovcu najavljen je budući „Gerila“ šardone fermentisan u bariku i zato sve čestitke timu Imperator koji je osvojio godišnje titule za najbolji vinski marketing i najbolje belo organsko vino traminac Gratianus 2018.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi