Vinarski skup za pamćenje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinarski skup za pamćenje

Zbog čega je Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem - Fruška gora trenutno vodeće u Srbiji? Odgovor možda leži i u organizaciji Svečane godišnje skupštine Udruženja održane 11. februara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a u povodu vinarske slave Svetog Trifuna.

Ovaj uspešan vinarski skup obeležilo je nekoliko stvari, pre svega organizacija retrospektive slika slavnog srpskog slikara Uroša Predića, za koju su brojni Novosađani s tugom konstatovali da je šteta što izložba ne traje barem još godinu dana da svi mogu da je vide, a ne samo još jedan dan! Bilo kako bilo, tek domaćini i gosti, među kojima je bio i predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, čitav sat su vođeni kustosom muzeja obilazili na stotine dela nastalih tokom nekih sedam decenija karijere velikog umetnika.

Udruzenje Srem skupstina 59

Još jedno poznato ime, ovaj put iz srpskog vinarstva, obeležilo je ovogodišnji skup. Reč je o specijalno za ovu priliku etiketiranom šardoneu pod nazivom Wish You Were Here, omiljenom pesmom grupe Pink Floyd pokojnog čerevićkog vinara Aleksandra Zeremskog (1967 - 2022).Vino kakvo je upravo on voleo, nadasve mirisno jako i ekstraktno, duboke zlatne boje i elegancije uprkos naboju alkohola. Uostalom, deo manifestacije bio je posvećen njemu, njegovom radu i porodici, pa je prikazan i kratki in memoriam film u proizvodnji Udruženja posvećen osnivaču vinarije Belo Brdo.

-  Jednom godišnje se okupljamo da održimo skupštinu ali je ovo prvi put u ovakvom svečanom prostoru i blizu datuma naše vinarske i vinogradarske slave Sveti Trifun - otvorio je Svečanu skupštinu predsednik Udruženja Gordan Bašić (Fruškogorski vinogradi). – Tu smo da obavimo neke formalne stvari pa da se potom počastimo i krenemo u novu proizvodnu godinu po pitanju grožđa i vina, da pokažemo šta sve ima Fruška gora i šta smo sve u stanju iz nje da iznedrimo. 

Udruzenje Srem skupstina 164

- Pre nekih petnaestak godina nije bilo lako verovati u ono u šta je Sale Zeremski verovao, a još teže tu viziju pretočiti u stvarnost na Belom brdu, jednoj od najboljih pozicija pored Dunava, a u vreme kada crveno vino sa Fruške gore nije imalo apsolutno nikakvu reputaciju – navodi vinski stručnjak Igor Luković. - Danas, kad vidimo koliko su dobri šardonei sa Fruške gore i koliko dobra mogu biti crvena vina, kada su vinari počeli sve više da se bave grašcem i probusom, sortama koje čine identitet ove regije uz one internacionalne, vizija se očigledno ostvaruje.

Deo toga oslikano je u video materijalu koji evocira uspomene na ono šta je Udruženje uradilo tokom godine. U slici je fokus bio naravno na Festivalu fruškogorskih vina u ekskluzivnoj Vili Stanković, manifestaciji Šetnja fruškogorskim vinogradima, kao i na Prvom festivalu grašca u okviru kojeg je održano i prvo međunarodno ocenjivanje ove sorte Grow du Monde.

Udruzenje Srem skupstina 187

Ocenjivanje sada ide u Hrvatsku, ali festival ostaje u Srbiji pa je ovom prilikom ekskluzivno najavljen 10. jun kao datum održavanja manifestacije na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i potpuno novi događaj u Beogradu 17. juna u tvrđavi na  Kalemegdanu.

Inače, Udruženje Srem-Fruška gora je tokom nekoliko poslednjih godina definitivno svojim radom pokazalo da je najznačajnije, ne samo zato što je najveće, već i po rezultatima koji su postigli. Kakva su fruškogorska vina, koji je njihov kvalitet, može se videti po rezultatima koji stižu na adrese fruškogorskih vinarija. Upravo zato su ovom prilikom dodeljene zahvalnice i medalje onima koji su najviše doprineli uspesima Udruženja, a primljena su i tri nova člana - vinarija Krstašica sa južnih padina Fruške gore, vinograd preduzetnika Miloša Vuletića u Šišatovcu, te vinogradar Arsen Vesković iz Grgurevaca.

Udruzenje Srem skupstina 244

- Malo je nezgodno kad predsednik Udruženja dobije nagradu ali mislim da vinari uopšte ne treba da budu previše skromni već na svaki način da pokažu ono što su uradili. Jednostavno, brojke su neumoljive a brojali smo priznanja pa je ove godine ispalo tako – objasnio je uz osmeh Gordan Bašić primajući priznanje za Najbolje ocenjivano vino, desertno vino Quet 3 Sunca traminac Late Harvest 2015 iz vinarije Fruškogorski vinogradi.

Usledila je posebna zahvalnica institucijama Vojvodine, pre svega pokrajinskoj Vladi, bez čije podrške već duži niz godina bi sve bilo daleko teže.

Udruzenje Srem skupstina 341

- Mogu samo da kažem da ćemo nastaviti sa podrškom vinogradarima i vinarima Vojvodine, te da će u sklopu toga ove godine nekoliko naših vinarija predstaviti svoja vina na Vinexpo New York 8. i 9. marta ove godine.

Posebna pažnja ukazana je još jednom od ovogodišnjih laureata. Doktor Milica Rat je naučni saradnik i rukovodilac u naučnoj zbirci herbarijum Departmana u Karlovcima za biologiju i ekologiju novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta. Zahvaljujući doktorki Rat 2017. godine je pronađena ampelografska kolekcija kao deo Volnijevog herbarijuma koji je jedan od najvažnijih ampelografskih herbarijuma na svetu i zahvaljujući kome je međunarodna javnost čula za identitet ovog dela sveta kada se govori o ampelografiji i vinogradarstvu. Herbarijum i rad na njemu jedna je od najvažnijih stvari za identitet Fruške gore pa i Srbije uopšte.

Udruzenje Srem skupstina 107

- Doktorka Milica mi je danas u razgovoru rekla da ako se slučajno desi neki oblik „korone“ vinove loze, neće Italijani ili Francuzi ići po svojim vinogradima, nego će ponovo doći na Balkan da vide kakav je to genetski potencijal ovde sačuvan i da ga odnesu ponovo na Zapad. Nažalost, malo ljudi iz akademske zajednice tu priču razume na taj način – razjasnio je Luković.

Svako od laureata dobio je dvostruku magnum bocu, kupažu crvenih fruškogorskih vina gde su na etiketi oznake vinara koji su učestvovali u njegovm nastanku. A onda su redom zahvalnice primali svi oni koji Udruženje već više godina pomažu, prvenstveno Savez vinara i vinogradara Srbije zbog velikog doprinosa udruživanju vinara i trudu da se napravi Wine Vision by Open Balkan sajam koji je postavio repere za vinske sajmove u širem regionu, potom OTP banka, DDOR Novi Sad, Boško Vučurević kao predsednik Privredne komore Vojvodine...

Udruzenje Srem skupstina 409

- I posebno se zahvaljujemo doktorki Tijani Palkovljević Bugarski, upravnici Galerije Matice srpske  kao izvanrednom promoteru vina i ženi koja oživljava vinsku kulturu jer gotovo na svakom događaju u ovom zdanju neko vino da dodatni sjaj manifestaciji – zaključio je Gordan Bašić godišnju skupštinu Udruženja ostavljajući pijanisti, profesor Aleksandar Saša Dujin da sa svojim bendom muzički zaokruži ovaj spoj vina i umetnosti u Novom Sadu.  | 

Foto: S. Vidović

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi