Tikveš iskazao najveći rast izvoza

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Tikveš iskazao najveći rast izvoza

Nagradu za kompaniju sa najvećim rastom izvoza u regionu u 2022. godini dobila je vinarija Tikveš kao jedina makedonska kompanija u pomenutoj kategoriji. Nagradu dodeljuje Komorski investicioni forum šest zemalja Zapadnog Balkana u saradnji sa Evropskom komisijom a ona je rezultat kontinuiranih napora i aktivnosti vinarije Tikveš na promociji vrhunskih makedonskih vina i plasmana na inostrano tržište.

Najbolji pokazatelj uspešnosti strategije je rast izvoza od 64 procenta ostvaren tokom prošle godine čemu je u velikoj meri doprineo plasman Tikveš vina na tržište regiona.

- Regionalno tržište vidimo kao teritoriju sa najvećim potencijalom za održivi rast zbog činjenice da u regionu postoji visoka svest o brendovima Tikveša i prepoznatljivost kvaliteta naših vina. Promovišući region kao odličnu turističku destinaciju istovremeno promovišemo vinograde, tradiciju i što je najvažnije naše autohtone sorte i njihov prepoznatljiv kvalitet u vinarstvu - rekao je generalni direktor vinarije Tikveš Radoš Vukićević istovremeno ističući značaj i prednosti regionalne saradnje. - Ovakva saradnja će stvoriti veće mogućnosti za razvoj vinogradarstva i unaprediti lanac proizvodnje tradicionalne hrane u čitavom regionu.

Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana je zajednička inicijativa privrednih i industrijskih komora koja zastupa interese više od 350.000 kompanija iz regiona, a nagrada za najuspešnije kompanije u regionu, koju podržava i Evropska komisija, ustanovljena je povodom treće godišnjice od početka primene Akcionog plana za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i 30. godina od stvaranja zajedničkog tržišta EU.

Dodelom nagrada najavljen je i skup pod nazivom „Jedan region, jedna ekonomija – napredak ka jedinstvenom tržištu EU za biznise sa Zapadnog Balkana“ koji će biti održan u Skoplju, u okviru platforme za ekonomsku saradnju između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi