Finegar, prvo srpsko kraft sirće

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Finegar, prvo srpsko kraft sirće

Na nedavno održanoj dodeli nagrada za najbolja vina i destilate u 2022. godine, u izboru specijalizovanih magazina za vino i ugostiteljstvo mala artisan fermenterija Finegar ponovo je prijanto iznenadila. Na tržište su izbacili prvo srpsko kraft sirće i to u nekoliko različitih voćnih ukusa, pa su sa pravom proglašeni za jedan od najaktraktivnijih proizvoda koji se pojavio na domaćem kraft tržištu u minulom periodu.

Ovo nije prvi put da se ekipa koja stoji iza nekoliko brendova domaćih prirodnih proizvoda opet nađe u centru pažnje, pogotovo imajući u vidu sve veću publiku koja teži prirodnim proizvodima dobijenim bez industrijskog uticaja.

Nakon nekoliko varijacija domaće srpske loze od autohtonih balkanskih vinskih sorti, sada je na red došlo prirodno sirće od organskog voća i to ne samo jabuke.

Kako je nastao brend i kako su se odlučili da krenu u proizvodnju sirćeta rekao nam je Miloš Vukšić, idejni tvorac ovog projekta.

- Zvuči prosto i jednostavno, ali mislim da je u preduzetništvu izuzetno važno da ste pre svega iskreni prema samom sebi, a potom i prema publici kojoj ćete ponuditi ono što vi iskreno volite i oko čega ćete se maksimalno angažovati. Sirće je divan proizvod koji će siguran sam u narednim godinama biti sve više na ceni. Sa Finegarom želimo da uđemo u prostor high-end proizvoda, fermentisanog organskog voća u raznim varijacijama i tako ga i pozicioniramo od početka.

Milos
U svemi je najvažniji kvalitet, Miloš Vukšić

Recite nam malo više o finalnom proizvodu, šta ga čini tako posebnim da bi ušao kategoriju high-end prostora?

- Na prvom mestu je najkvalitetnije voće koje mora biti neprskano i prirodno, pošto bi u suprotnom proces skidanja pesticida koji su svuda pristuni u voćarstvu bio dug i skup. Radimo sa malim prozivođačima koji su uglavnom u ruralnim sredinama. Organske jabuke kupujemo u Zapadnoj Srbiji u selu Ribaševine, kupine u selu Sepci u Šumadiji, a šljivu u Kolubarskom okrugu, u selu Belomužević. Voće se presuje i tako bez ikakvog dodatka ostavi da fermentiše u vinariji našeg partnera Aleksandra Todorovića. Nekoliko meseci kasnije dobijamo prvo obrise sirćeta sa dosta taloga koje se kasnije može skroz ili delimično bistriti. Dakle, jedini sastojak u sirćetu je voće, bez i jednog drugog dodatog elementa. 

Finegar 3

A na pitanje kakvi su im planovi za dalje, Miloš kaže:

- Trenutno imamo gotovo organsko jabukovo i organsko kupinovo sirće. Za nekoliko nedelja nam stiže i sirće od organske šljive. U narednom periodu planiramo da eksprerimentišemo sa još nekoliko voćnih sorti ali i da u isto vreme povećevamo godišnje količine i kapacite kako bi u jednom trenutku mogli da probamo i sa izvozom naših proizvoda. Dobra stvar u toj priči je da su naši vinari koji se pre svega bave proizvodnjom na prirodan način otvorili ova vrata, pa se nadamo da ćemo jednog dana iskorstiti upravo te njihove kanale.   |

nazad na vrh