Stigao prvi negotinski prokupac

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Stigao prvi negotinski prokupac

Vino Prokupac Aglaja 2021 prvi je čisto sortni prokupac iz Negotinske Krajine i na tržište stiže iz vinarije Frunza Aglaja. Nova zlatna karika u povezivanju tradicije Istočne Srbije i savremenog vinarstva države.

Vladimir Frunzalerović, tehnolog i vlasnik vinarije ostvario je san koji je dugi niz godina sazrevao. Ovog proleća, odmah nakon finalizacije izgradnje respektabilnog novog objekta vinarije Frunza Aglaja na vrhu Bukovskog brda, prokupac kojeg su uvek imali negde u vinogradima i koji je bio sastavni deo ružice konačno je samostalno osvanuo u boci s upečatljivo lepo dizajniranom etiketom i prepoznatljivom malom crvenom kapicom od voska. On je ujedno deo autohtone linije bagrina-prokupac-crna tamjanika koja već iskazuje prve konačne vizure u za sada malom obimu. Ali put do ostvarenja bio je prepun razmišljanja.

Kragujevac salon 438 164 B

- Prokupac je do sad imao uglavnom dve opcije, ili da uz merlo ili kaberne bude u crvenoj kupaži, ili da bude sastavni deo ružice – kaže Frunzalerović. - Moj vinograd prokupca je relativno mlad, postavljen 2018. godine te praktično negujemo bebu od koje smo pravili jaku ružicu i nismo ga ranije barikirali što znači da nisam imao sortni prokupac sve do ove etikete.

To je bio razlog što je Vladimir prokupac uglavnom isprobavao, kombinovao, igrao se u podrumu. Imao je ideju da ga kupažira sa drugim sortama jer recimo poseduje kaberne fran u zasadu na nekih četrdesetak ari, ali se ipak rešio da radi sortno.

- Ne znamo mnogo o prokupcu kao sorti za duže odležavanje jer ga ima samo u nekoliko vinarija koje su relativno mlade. Imamo i začinka u zasadu, možda bude i tu nekih kombinacija pod drugom etiketom, ali ovaj sortni prokupac je rađen iz lepe berbe bez velikih tretmana a na sopstvenim kvascima. Išli smo na stil pino noara s tim što je naše vino nešto jače obojeno, više kao lagani merlo.

Nakon otprilike dve nedelje maceracije i fermentacije dobijeno je vino sočnih i primetnih kiselina sa 13,5% alkohola. Miris je začinski, biberast, tipičan za sortu a ono što ga izdvaja od drugih je nota suvog mesa koja ga čini idealnim izborom uz srpsku kuhinju i predjela.

Kragujevac salon 597 105

 Za prvu turu urađeno je simboličnih 1.500 flaša, dok se sa jednog hektara zasada u narednim godinama najavljuje čak i četiri puta toliko. Iz tog razloga jedan deo sadašnjeg kontingenta je zadržan za konzumaciju u degustacionoj sali-restoranu u vinariji dok drugi ide u nekoliko restorana. Posebna zanimljivost je što se položaj ispred vinarije sa koga stiže grožđe zove Kamenac…

 - Bitno je reći da je prokupac negotinska sorta naznačava Frunzalerović. - Isto kao što je i župska, smederevska ili kosovska, niška. U starim vinogradima koje je moj deda uzgajao uvek smo ga imali uz plovdinu a bilo je tu i rizlinga i gamea. Pokušaji da se prokupac uzdigne krenuli su i pre nas jer je to zaista najbolja srpska sorta. Grašac jeste odlična priča, i mi ćemo ga imati dok je bagrina popularna, egzotična, mineralna. Iz nove autohtone linije koja se jasno izdvaja etiketama imamo je malo, za sada samo kod nas u restoranu. Polusuvom vinu Crna Tamjanika boje rozea sa sedam grama šećera i 14% alkohola koje je već na tržištu odrednicu „polusuva“ daje samo muskatni miris.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi