Grand Tasting: Salon najboljih vina regiona

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Grand Tasting: Salon najboljih vina regiona

Kao i svake godine Grand Tasting je poseban vinski događaj pre svega zbog posebnih vina koja mogu da se probaju samo tu i koja će publici lično predstaviti sami vinari.

Spisak i ove godine obuhvata gotovo sva najveća vinska imena na potezu od Slovenije do Severne Makedonije, ukupno 50 odabranih vinarija koje će 22. aprila u beogradskom hotelu Metropol Palace predstaviti svoja najbolja vina.

Teško je izdvojiti samo deo onoga što će se tog dana naći pred publikom budući da organizator najavljuje čak 250 vrhunskih etiketa. Mnoga od tih vina nalaze se sada samo u arhivama vinarija, a ima i onih koja su pravljena isključivo za inostrana tržišta.

Evo deo onoga što očekuje iskusne ljubitelje vina na salonu Grand Tasting 2023.

Carski vinograd 4
Među 100 najboljih belih vina na svetu, Carsko vino 2018 Vukoje

Radovan Vukoje donosi proslavljeno Carsko vino iz berbe 2018 koje se prošle godine našlo na Decanterovoj listi Top 100 najboljih belih vina na svetu!

Iz susednog Podruma manastira Tvrdoš stiže vranac iz strogo ograničene serije od svega 2.000 boca iz 2008. godine pod etiketom Velika rezerva, pravi izazov za ljubitelje raritetnih vina!

Scurek
Platine s Decantera, Stojan Ščurek

Ščurek iz Goriških Brda donosi rebule koje su dve godine uzastopno osvajale platinasta odličja na Decanteru, baš kao i Klet Brda koji će predstaviti svoju rebulu Bagueri 2013, takođe dobitnika platine na Decanteru i visokih 97 bodova!

Ekskluzivni Saints Hills s Pelješca, gde vina pravi proslavljeni Mišel Rolan (Michel Rolland), predstaviće čuveni Dingač Sveta Lucia, izuzetno raskošan plavac mali s jednog od najpoznatijih vinskih položaja u ovom delu vinskog sveta.

dingac saints hills7 010710
Plavac mali po najvišim svetskim standardima, Mišel Rolan i Ernest Tolj iz vinarije Saints Hills

Slovenačka vinarija Tilia Estate, specijalizovana za pino noar, izneće malu vertikalu vina od ove sorte a kao posebno iznenađenje najavljen je magnum kupaže Rubido Estate 2010.

Puklavec Family Estate će izneti pregršt arhivskih vina, među kojima Laški rizling 1987, Sivi pinot 1993 te čak tri berbe furminta: Šipon 1990, Šipon 1974 i Šipon 1971! Inače, više od 50 godina star Šipon 1971 osvojio je pre dve godine u Londonu na Decanter Wine World Awards zlatnu medalju i 95 poena na IWCS!

Veralda 4
Vertikala čuvenog refoška Xtrian vinarije Veralda

Veralda iz Istre donosi uz tri različite malvazije i tri berbe čuvenog refoška Xtrian, među kojima i onu iz 2015. godine koja se u Londonu 2016 na DWWA okitila platinom i titulom Best in Show!

Iz Severne Makedonije i ekskluzivne vinarije Chateau Kamnik stižu ozbiljna pakovanja ozbiljnih vina, među kojima i Ten Barrels Cabernet Reserva 2006 i Cuvee de Prestige 2006 u magnum bocama, Merlot Single Vineyard 2014 u Jeroboam boci, te Vranec Terroir 2012 u Imperial pakovanju od šest litara!

Chateau Kamnik 13
Arhive u velikim pakovanjima, Chateau Kamnik

Tikveš Chateau & Domains najavljuje svetsku premijeru njihovog novog terroira Babuna kao i gostovanje mlade vinarije Burnum iz Dalmatinske zagore koja će biti predstavljena kao eksperimentalni terroir pod ambrelom Tikveš Chateaux & Domaines.

Vinarija Jungić Banja Luke donosi čak nekoliko vertikala, među njima i četiri berbe njihove crvene perjanice Šikar Reserve od kojih najstarija nosi oznaku berbe 2009!

Moreno Koronika iz vinarije Coronica donosi nekoliko berbi čuvenog Gran Terana i Gran Malvazije, legendarni Vlado Krauthaker predstaviće između ostalog i specifična Kuvlakhe vina na koja je izuzetno ponosan, Miho Istenič iz Goriških Brda donosi jedan od najboljih penušavaca u regionu Prestige Extra Brut za koji je svojevremeno dobio i zlato na Decanteru, a biće pravi izazov uporediti to vino s najblistavijim penušavim biserima Pelšivice iz vinarija Korak i Jagunić...

Kremen Kamen 2015 3
Tri berbe jednog od najcenjenijih crvenih vina u regionu, Kremen Kamen Matalj

Kao što je već rečeno teško je i pobrojati sva uzbuđenja koja vinsku publiku čekaju u subotu 22. aprila na Grand Tastingu. Praktično svi velikani regionalne vinske scene su tu i s pravom se očekuju svakojaka vinska čuda od svima dobro znanih vinskih kuća Kozlović, Degrassi, Plantaže, Batič, Movia, Enjingi, Stina, Bovin, Nuić, Tomaz, Štampar...

Isto važi i za vinsku reprezentaciju Srbije koju će predstavljati 15 vinarija: Podrum Radovanović, Aleksandrović, Kovačević, Milijan Jelić, Vino Budimir, Matalj, Temet, Sagmeister, Deurić, Cilić, Doja, Erdevik, Tri Oraha, Lastar i DiBonis. Recimo samo to da se zna da će negotinska vinarija Matalj doneti jedno od najcenjenijih vina u regionu Kremen Kamen iz tri berbe, da su iz fruškogorske vinarije Deurić najavili vertikalu tri berbe kupaže Axiom crveni, od 2016. do 2019. godine, te da Vino Budimir  iznosi čak tri crvene vertikale njihovih najboljih vina Sub Rosa, Prokupac boje Lila i Projekat X! Nema sumnje da će i iz ostalih srpskih podruma i te kako imati šta da „izađe na crtu“ najboljim vinima regiona.

Konačno, jedna od bitnih novina ovogodišnjeg Grand Tastinga je znatan broj vinarija koje proteklih godina nisu bile deo ove svojevrsne regionalne vinske liga šampiona. Naime, od ove godine organizatori su povećali broj poziva za Grand Tasting sa 30 na 50 vinarija, otvorivši na taj način priliku da se u društvu proverenih vinskih velikana nađu i vinarije s podjednako velikim aspiracijama.

Skrenućemo ovom prilikom pažnju samo na još nekoliko takvih debitanata čija će vina sasvim sigurno biti veliko iznenađenje za publiku.

Jedna od njih je hercegovačka vinarija Milas koja uz fantastičan Merlot 2011 (vino je bilo prava mala seznacija na vinskoj sceni regiona proteklih par godina) donosi i sasvim nesvakidašnju Blatina Reserve 2012 za koju u vinariji tvrde da se događa „najviše jednom u deset godina“!

David
Spoj lokalnog i internacionalnog, David Carska vina Grgo Vasilj

Iz Hercegovine, tačnije Međugorja, stiže i vinarija Carska vina Grgo Vasilj s vinom David, moćnom kupažom podjednakih delova kaberne sovinjona i blatine.

Izuzetnu pažnju privlači i prvo pojavljivanje u Beogradu ekskluzivnih vinarija Sanctum, iz Štajerske u Sloveniji, čija pojedina vina dostižu cenu i od 200 evra, te Baraka iz okoline Šibenika za koju hrvatske kolege kažu da je nova velika vinska priča Dalmacije.

Uz pomenute vedete s Plešivice Korak i Jagunić, s vidnim nestrpljenjem se očekuje debitantski nastup vinarije Šturm, praktično sa zapadne strane Plešivice, iz slovenačke Bele Krajine. Njen vlasnik i vinar Otmar Šturm donosi u Beograd pregršt arhivskih vina originalne i moderne interpretacije frankovke, kaberne sovinjon, šardonea, sovinjon blana i traminca, te neverovatno uzbudljivu belu kupažu Akord 2016 koja sazreva na vlastitom talogu u velikim bačvama bezmalo šest godina a zatim se bez filtriranja prebacuje u flaše.

Šturm
Vrhunsko iznenađenje iz Bele Krajine, vinar Otmar Šturm

Prvi put na Grand Tastingu je i vinarija Gjerkeš iz Prekomurja, na krajnjem severoistoku Slovenije, odakle stižu živahna, precizna vina burgundijskog stila.

Pomenimo i dve mlade, nepretenciozne vinarije s ozbiljno dobrim i nadasve zanimljivim vinima. Prva je Marković iz Crne Gore u čijem se sortimentu uz očekivani vranac nalaze još i širaz, atipičan sovinjon blan i bela i crna tamjanika. Druga je slovenačka ekološka vinarija M-enostavno dobra vina koja je postala ljubimac među evropskom ocenjivačkom elitom. Tako je njihov sivi pino Goodfella 2019, koji će premijerno biti na Grand Tastingu, a koga je poznata Master of Wine Kerlojan Gilbi (Caroline Gilby) ocenila sa 95 poena, čuveni Master Sommelier Isa Bal sa 96 poena, a kopredsednik Decanterovog panela sudija za Istočnu i Centralnu Evropu Darel Džozef (Darrel Joseph) sa 94 poena.

Više nego dovoljno razloga da Beograd u subotu 22. aprila postane vinska prestonica regiona!

Preostale ulaznice za Grand Tasting 2023 možete nabaviti preko Tickets.rs ili na dan dešavanja na ulazu u hotelu Metropol Palace.  |

Anterfile

Parkerova stotka & Soul of a Lion

Kao specijalni gost u ovom elitnom društvu regionalnih vinarija u Beograd iz Paso Roblesa u Kaliforniji stiže čuvena vinarija Daou Vineyards, jedna od najzaslužnijih za uspeh modernog kalifornijskog kabernea.

Uz nekoliko vrhinskih kabernea, na Grand Tastingu će se naći i fantastična bordo kupaža Soul of a Lion iz berbe 2017 (97 poena Roberta Parkera), koja u srpskim vinotekama košta oko 225 evra po boci, te po prvi put ekskluzivno vino Patrimony Caves des Lions 2018 koje je ekipa iz Parkers Wine Advocate ocenjivala još dok je vino bilo u burićima i dala mu ocene u rasponu od 97 do 100 poena!

Foto: Ivana Čutura, Marijan Mocivnik, PR
nazad na vrh

Srodni tekstovi