Jagoda i Votaži oduševili VinItaly

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Jagoda i Votaži oduševili VinItaly

Premijum vina Jagoda i crvena kupaža Votaži župske vinarije Fragaria iz poljane Lukarevina posebno su se dopala stranim vinoljupcima tokom trajanja najvećeg vinskog festivala VinItaly u Veroni.

Kako bi saznali više o ovim vinima razgovarali smo na predstavljanju vinarije iz regije čuvene po  prokupcu i tamjanici na Sajma vina u Aleksandrovcu sa vlasnikom Dr sci Slobodanom Vujićem koji je sa suprugom dr sci Sašom Vujić na veliku vinsku pozornicu u Župi stupio 2019. godine i za veoma kratko vreme etablirao vinariju Fragaria na domaćoj sceni.

Slobodan je ukratko preneo utiske sa štanda Balkan Open u Veroni gde su najnovija izdanja ova dva vina bila deo postavke ispred Saveza vinara Srbije sa četrdesetak drugih srpskih vina.

Vinarija Fragarija vina

- Feedback od ljudi koji su probali Fragaria Jagodu 2022 i Votaži 2020 je izvrstan. Jagoda je prepoznata kao posebno belo vino a u paru sa kupažom Votaži od sorti merlo i kaberne sovinjon, kao vina koja daleko nadilaze status autsajdera. Uostalom, redovno su nagrađivana najvišim ocenama na međunarodnim takmičenjima kakvo je recimo AWC Vienna.

Oba ova vina sadrže sve karakteristike raskošne vinske Župe pri čemu su momentalno spremna za piće nakon otvaranja uz odličan odnos cene i onoga što pružaju ljubitelju vina. Vujić je objasnio i emociju koju sadrže u sebi.

- Naše vino Votaži predstavlja taj neki momenat uživanja i prepuštanja trenutku što bi trebao objasniti njegov karakter ali na visokom nivou kvaliteta. Sa druge strane Jagoda je posebno lepršavo belo vino, još uvek retko i neobično na našem tržištu. Namenjeno je svima koji vole biti posebni i uživati u novim ukusima. Mladima i onima koji se mladim osećaju a tragaju za razdraganim eksplozijama aroma.

IMG 0791 result

Ideju i filozofiju koje su dovele do stvaranja crvenog vina Votaži i belog Jagoda od istoimene sorte, te stila koji ih krasi, samo su deo završne slike do koje se došlo sa puno rada ali i promišljenim korišnjem određenih delova vinograda, posebno mlađih nasada. 

- Merlo i kaberne sovinjon su sa mlađih čokota smeštenih u Lukarevini – otkriva Vujić. - Tu se oseća taj posebni župski teroar prepoznatljiv sa lokacija na poljanama gde se vinogradi mogu doslovno pratiti i po dva veka unazad. Čokoti grožđa jagode su opet na izdvojenim lokacijama gde su po čitav dan pod suncem. Na neki način Jagoda je postala znak prepoznavanja vinarije Fragaria i ona nam je sad direktno u fokusu. Votaži je inače nastao jer smo želeli imati ozbiljno crveno vino dostupno malo brže i spremno pre za piće u odnosu na Fragaria Red Selekciju, a da ipak zadovoljava naše visoke standarde kvaliteta. Iz tog razloga Votaži kao i sva ostala naša crvena vina odležava 12 - 18 meseci u bariku te još minimum godinu dana u bocama. Kad ga prvi put probate iznenadite se koliko je ta kreacija voćna i puna, a u isto vreme pristupačna.

IMG 8468 result

Upravo te karakteristike izvanredno krase berbu 2020 koja sad izlazi na tržište. Sa druge strane berba 2022 iznedrila je vino Jagoda perfektno na mirisu, na ukusu kremasto i aromatično, jednom rečju prepoznatljivo i ekskluzivno vino. Posebnu čar dodaje činjenica da u Fragariji primenjuju visoke standarde u pogledu ekologije. U svim vinogradima rade ručno okopavanje od korova a u vinima koriste samo male količine vinobrana (sumpora).

- Sva naša vina su bez dodataka i aditiva, uostalom sami smo veliki potrošači naših vina i jako dobro pazimo da je sve prirodno. Kao što i treba - zaključuje vlasnik Fragarie.

Vinarija Fragarija vina

Prilikom ranijih poseta vinariji Fragaria u njihovoj nevelikoj ali lepo opremljenoj degustacionoj sali imali smo priliku da uživamo u vrhunskim kombinacijama ovih vina sa hranom, ali nas zanima da li postoji neka univerzalna preporuka kad je sopajanje oovih vina i hrane u pitanju, nešto što možemo doživeti i kad kupimo vino i donesemo kući. Isto tako i da li je neophodno dekantirati Votaži, pitamo Vujića?

- Klasična jela sa crvenim mesom idu odlično uz Votaži, baš kao i razni gulaši i tvrdi žuti sirevi dok Jagodu najviše služimo uz rižota ili domaću testeninu. U načelu dekantiranje nije potrebno zbog toga što je Votaži relativno mlado i sveže vino zbog čega je veoma zahvalno za služenje u HoReCa sektoru. Kad je reč o Fragaria vinima, našu perjanicu Fragaria Red Selekcija dobro je pretočiti u dekanter, čisto da malo prodiše i podariće vam dodatno obilje aroma. Naravno, ako nije žurba i vinu Votaži dobro dođe da uhvati malo kiseonika za još veće uživanje. To ni kod jednog crvenog vina nije na odmet.  |

Foto: Vinarija Fragarija
nazad na vrh

Srodni tekstovi